Sista beta-versionen av Android 13 är släppt

Android 11 Logo Dark

Google har introducerat den sista beta-versionen av Android 13. Det betyder att vi är ett steg närmare en så kallad ”Release Candidate” och därefter den färdiga versionen.

Beta-versionen som Google nyligen släppte är den fjärde och sista för vanliga användare att ladda ner och prova. En testversion med de flesta funktionerna på plats, men också en hel del buggar.

Microsoft Defender finns nu till Android och macOS

google pixel 5a 5g 2021
Beta-versionen fungerar bäst om du har en Pixel-telefon.

Den kommande Release Candidate-versionen är en mer komplett, fungerande version som fungerar mer likt den färdiga versionen som släpps senare under 2022.

Om du funderat på att testa Android 13 så är det här rätt tillfälle att hoppa på tåget om du vill ha alla fördelar och färre problem än med beta-versionerna.

Bäst är så klart om du väntar in den färdiga versionen. Google säger att det inte bör dröja mer än några veckor tills den släpps. Som referens kan sägas att både Android 12 (oktober) och Android 11 (september) släpptes under höstmånader.

Bland nyheterna i Android 13 hittar vi stöd för den nya Bluetooth LE Audio-standarden, en ny fotoväljare som begränsar bildåtkomsten för appar, stöd för begränsning av aviseringsnotiser och mycket mer.

Google gör det omöjligt att spela in samtal på Android

samsung galaxy a52s 5g 2021 2
Nej, Samsung finns inte med på listan över tillverkare som stöds den här gången. Foto: Samsung

Android 13 har jämförelsevis få nyheter rent grafiskt som du faktiskt ser. Där Android 12 erbjöd stora omarbetningar i gränssnittet för att göra användandet mer intuitivt så har Android 13 nästan inget alls av den varan.

Allt är dock inte toppen med Android 13. Där Apple har ett utmärkt stöd för nya iOS-versioner på sina iPhones, gamla som nya, så faller Android tungt på den punkten. Riktigt tungt.

Google samarbetar med ett antal tillverkare som idag erbjuder installationsfiler för Android 13, bland annat Asus, Lenovo, Nokia och OnePlus. För att installera Android 13 så måste du kolla om just din tillverkare har stöd för just din mobiltelefon.

Du hittar hela listan med tillverkare här.

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.