Google gör det omöjligt att spela in samtal på Android

Android 11 Logo Dark

Under många år var det möjligt att spela in samtal på mobiltelefoner med Android. Allt som behövdes var en app och sen kunde alla samtal spelas in helt automatiskt. Den kanske populäraste appen i många år var ACR som fixade allt åt dig i bakgrunden.

Fram till och med Android 8 så var allt frid och fröjd, men i samband med Android 9 som släpptes under hösten 2018 så tog Google ett stort steg bort från samtalsinspelning. I ett svep försvårades för ACR och andra inspelningsappar då Google begränsade hur de kunde användas i Android.

Lästips: Spela in samtal på Android & iPhone – ACR är bästa appen – det här säger lagen

Spärrar blockerade inspelningsapparna från att hämta den ljuddata som behövdes för att ”höra” motparten i samtalet. Och utan den så försvann i princip hela poängen med apparna.

Nu tar Google nästa stora steg bort från samtalsinspelning med Android. I en ny policy-uppdatering så tydliggörs att Accessibility API:et som inspelningsapparna behöver INTE får användas till samtalsinspelning. Det är den sista spiken i kistan och ett tydligt ställningstagande från Googles sida.

Policyn gäller endast tredjepartsappar som finns på Play Store. Samma inbyggda inspelningsfunktionalitet i mobiltelefoner från Google (föga förvånande) och Xiaomi påverkas inte eftersom deras funktionalitet är förinstallerad på telefonerna.

If the app is the default dialer on the phone and also pre-loaded, accessibility capability is not required to get access to the incoming audio stream, and hence, will not be in violation.

Den stora frågan nu är om Google tänker forcera utvecklarnas hand och ta bort alla inspelningsappar från Play Store eftersom de bryter mot den nya policyn. Förändringen gäller från den 11 maj.

Läs mer om nyheten hos Neowin här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.