Samsung nedgraderar Galaxy S8 på sin webbsajt — tar bort viktig specifikation

Samsugn Galaxy S8

Samsung har tagit bort alla omnämnanden av minnesstandarden UFS 2.1 från produktsidorna för Galaxy S8. Något som får många att misstänka fulspel från den sydkoreanska tillverkarens sida.

Tidigare rapporterade vi att Huawei misstänks för att ljuga om vilka minnestyper som används i flaggskeppstelefonerna P10 och P10 Plus. Och nu kan det visa sig att även Samsung är oärliga med sina specifikationer.

Där skillnaden är enorm mellan UFS 2.1 och eMMC 5.1 som med Huawei P10 så kan sägas att den skiljer sig betydligt mindre mellan UFS 2.1 och UFS 2.0 i Samsungs fall. Det är dock riktigt fult att skriva ut en sak och sedan i tysthet ta bort ett lockbete på det här sättet.

Samsung har visserligen skrivit att alla specifikationer potentiellt kan ändras på sajten, men det kan givetvis vem som helst luta sig på. Och att använda olika kretsar i samma modell är egentligen inget nytt i mobilbranschen.

När det inte finns tillräckligt med exemplar av en komponent måste tillverkarna skarva med andra, likvärdiga komponenter från andra aktörer. Samsung gör det med Galaxy-serien där både egenutvecklade Exynos- och Qualcomm-designade Snapdragon-processorer används.

Apple gör det med sina iPhone-telefoner där kamerasensorn kan skilja sig något beroende beroende på vilken enhet man får i handen. Skillnaden i bildkvalitet är knappt märkbar, precis som det ska vara; och det är något Huawei helt verkar ha missförstått.

Problemet för tillverkarna är att du inte kan luras på det här sättet längre. Åtminstone inte helt obemärkt. Mobiltelefoner plockas ner i sina beståndsdelar och granskas, applikationer identifiera vilka kretsar som används och webbsajter granskas minutiöst. Ändå försöker sig både Huawei och Samsung på specifikationsändringar i efterhand.

Vad tycker ni om det här sättet att kommunicera ändringar i hårdvaran? Eller rättare sagt — den obefintliga kommunikationen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.