Huawei Mate 9 kanske inte använder UFS 2.1 trots allt

Huawei Mate 9

Det stormar kring Huawei just nu och tillverkarens oklarheter kring vilka minneskretsar som faktiskt används i mobiltelefonerna P10 och P10 Plus. Sen tidigare rapporterades att de båda telefonerna kanske inte är prestandamässigt identiska, och nu kommer nya uppgifter som kan peka på att även Mate 9 omfattas av historien.

Tidigare rapporterade vi att Huawei P10 och P10 Plus kan använda en mängd olika minnestekniker beroende på vilken leverantör av kretsar som använts till respektive enhet. Skillnaden i hastigheten på kretsarna är stor och tester visar att både P10 och P10 Plus kan ha tämligen stora prestandaskillnader att uppvisa.

Tråkigt för de som betalat många tusenlappar för en mobiltelefon som kanske inte är likvärdig med kompisens — och nu verkar det som att Mate 9 kan dras in i det hela också.

Huawei har nämligen tagit bort all text som nämner ”UFS 2.1” från flera av produktsidorna till Mate 9. Exakt varför har Huawei inte svarat på, men med P10 och P10 Plus i åtanke så vore det inte långsökt att tro att mobiltelefonen inte alls använder UFS 2.1 som annonserat.

Det vore mycket beklagligt om Huawei marknadsfört sin flaggskeppstelefon med snabbare lagringsutrymme än den faktiskt har.

Huawei har ingen förklaring — än

Tills Huawei går ut med en officiell förklaring till hur det hela ligger till ber vi alla att ta de här uppgifterna med en nypa salt. Mate 9 har fått bra betyg i en mängd recensioner och den generella prestandan verkar mer än fullgod, även jämfört med andra flaggskeppstelefoner.

Här handlar det alltså om kritik mot annonserade specifikationer som kan vara felaktiga, och det kring flera riktigt dyra telefoner. Om Huawei medvetet presenterat bättre komponenter än de egentligen använder för att sälja mer, då är det givetvis helt förkastligt gjort.

Vi kommer att följa utvecklingen av historien kring P10, P10 Plus och Mate 9 med uppdateringar här. Vi hoppas att allt löser sig som ett stort missförstånd, men tills dess kanske det är en god idé att avvakta med ett köp.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.