Snapdragon 845 utvecklas av Qualcomm i samarbete med Samsung

Qualcomm Snapdragon Logo

Snapdragon 845 är under utveckling och processorn kommer att användas i Galaxy S9 som släpps under 2018. Detta enligt en rapport från koreanska nyhetssidan The Investor som påstår att processorn utvecklas i ett nära samarbete mellan Qualcomm och Samsung.


Vi vet att Samsung redan har ett samarbete med Qualcomm om befintliga Snapdragon 835 som används i Galaxy S8 och Galaxy S8+. Det är marknadens första mobiltelefoner med processorn och det vore logiskt att företagen arbetade tillsammans även med nästa stora lansering i Snapdragon-serien.

Nämnvärt är att det inte finns någon bekräftelse på att kommande processorn faktiskt heter Snapdragon 845. Innan lanseringen av Snapdragon 835 släpptes rapporterades att den hette Snapdragon 830, så ta namnet med en nypa salt.

Betyder den här nyheten att du ska vänta med att köpa Galaxy S8 och Galaxy S8+ för att istället satsa på nästa års Galaxy 9-modeller? Nej, givetvis inte. Nästa års processorer kommer att vara effektivare än de befintliga, precis som dagens är bättre än fjolårets. En till synes ändlös utveckling, år efter år.

Det här kan vi vänta oss med Snapdragon 845

Eftersom Snapdragon 845 inte är bekräftad kan vi bara spekulera kring vad nästa modell kommer att erbjuda oss. Men om vi ser till historien är bilden av framtiden tämligen klar.


För varje ny Snapdragon-processor har Qualcomm lyckats öka prestandan samtidigt som energieffektiviteten förbättrats. Snabbare mobiltelefoner med lägre strömförbrukning.

Nyare snabbladdningstekniker gör att batteriet i telefonen laddas kvickare, stöd för snabbare hastigheter i 4G/LTE-nätet, kraftfullare bildprocessor för hantering av telefonens kameror och mycket mer.

Vad Qualcomm än har i åtanke för Snapdragon 845 kan vi räkna med mer av allt ovan. Om det är tillräckligt för att på allvar slåss mot kommande Apple-processor designade för iPhone och iPad återstår att se.

Frågan är om Qualcomm och Samsung planerar att optimera det som är bra, förbättra det som är dåligt och göra en stabil uppgradering utan stora nyheter — eller om nästa processor blir den stora, omvälvande förbättringar som mobilmarknaden väntat på.

Vad tror du?