Få uppdateringar till Windows 7 / 8.1 igen — här är ett smart hack

zeffy windows7 hack windows update

Microsoft tycker inte om att du använder nyare AMD- eller Intel-processorer med äldre versioner av Windows. Därför blockeras en stor mängd datorer från att installera uppdateringar via Windows Update — ett av många försök av Microsoft att ”tvinga” över användarna till Windows 10.

Enligt Redmond-företaget handlar det om kompatibilitetsproblem som gör att de måste stoppa Windows Update-installationer. Men ett litet hack från utvecklaren Zeffy visar att det kanske inte alls är så illa som Microsoft försöker få oss att tro det är.

Med hacket installerat stoppas operativsystemet från att kontrollera åldern på processorn när Windows Update körs. På så vis tvingas uppdateringarna att visas och du kan installera dem igen, precis som tidigare och som det borde vara. Åtminstone tills Microsoft stoppar tilltaget.

Redan under 2016 kom de första indikationerna på att Microsoft planerade att blockera uppdateringar via Windows Update för alla med nyare processorer och äldre Windows-versioner. Kritiken lät inte vänta på sig men Microsoft avskräcktes inte utan tryckte nyligen igenom förändringen. Något som påverkar miljontals datorer världen över.

Det otäcka i historien är att inte bara optimeringar och nya funktioner inte kan installeras vanliga vägen. Även säkerhetsfixar och sårbarhetslösningar blockeras vilket gör många oskyddade mot hacker- och virusattacker.


Så här använder du Windows-hacket

  1. Gå till Github och ladda ner den senaste patch-filen.
  2. Packa upp zip-filen.
  3. Gå till mappen där filerna finns, leta upp filen ”aio-wuaueng.dll-patch.bat”.
  4. Högerklicka på filen och välj att köra som administratör. Följ instruktionerna.
  5. Klart!

Starta om datorn när du har kört hacket och prova Windows Update igen. Ser du några uppdateringarna?

Nytt lågvattenmärke för Microsoft

Om Microsoft använder skrämselteknik som faktiskt kan skada användarna för att locka dem till köp, då är det ett nytt lågvattenmärke för företaget. Värre än att visa reklam för OneDrive i Utforskaren, vilket är obeskrivligt dåligt om än inte skadligt för mer än plånboken.

Har du märkt att datorn inte installerar uppdateringar via Windows Update och att du får meddelandet ”Your PC uses a processor that isn’t supported on this version of Windows and you won’t receive updates.” Då finns lösningen för dig via denna länk.

Vi rekommenderar att du läser instruktionerna noga innan du applicerar hacket på din dator. I värsta fall kommer du att behöva köra hacket varje gång Microsoft gör en uppdatering, men det är ett litet problem jämfört med risken att infekteras med skadlig kod för att datorn inte är ordentligt uppdaterad med sårbarhetsfixar.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.