Microsoft visar reklam för OneDrive i Windows 10 — ett nytt lågvattenmärke för annonsering

OneDrive reklam i Utforskaren Windows 10
Bildkälla: Ars Technica

Microsoft har börjat visa reklam för OneDrive i Windows 10. Och det på ett av de mest otänkbara ställena i operativsystemet, nämligen Utforskaren.

Det här är ett nytt lågvattenmärke för Microsoft och ett tilltag som vi starkt avråder företaget från att fortsätta med. Vi kan förstå att man gärna lyfter fram sina egna produkter på det här sättet, men i Utforskaren av alla platser?

Den här typen av reklam syns inte för alla men flera stora webbsajter, som The Verge och Ars Technica, har rapporterat om att de sett annonserna. Tacksamt nog går de att stänga av helt, men det är helt bedrövligt dåligt att behöva se dem även i Utforskaren.

The new tips notifications within the File Explorer in Windows 10 were designed to help Windows 10 customers by providing quick, easy information to enhance the experience relative to storage and cloud file management. That said, with Windows 10 customers can easily opt out of receiving these notifications if they choose, säger Microsoft till Ars Technica

Microsoft sen tidigare kritiserats hårt för sin mycket aggressiva kampanj för att locka användare av Windows 7 och Windows 8.1 till nyare Windows 10 när det fortfarande var gratis. Något som inte avskräckt företaget från att fortsätta liknande marknadsföring även till de som uppgraderat.

Visar reklam på låsskärmen och i startmenyn

Det är den här typen av reklam som gör att en del användare lämnar Windows för macOS. Speciellt när Microsoft redan visar reklam på låsskärmen i Windows 10, i startmenyn och via aktivitetsfältet. Kom igen nu Microsoft — det börjar bli otroligt löjligt dåligt nu.

Kanske inte i klass med annonsvisningen i de tidigare så kallade Metro-apparna när Windows 8 fortfarande var hett på marknaden, men inte långt ifrån. När man köper en dator antingen ingår operativsystemet i priset (du betalar för det som en del av totalkostnaden) eller så köper man Windows separat. Det sista man vill ha då är reklam från utvecklaren själv.

En annan detalj som är viktig i sammanhanget är att reklamen för OneDrive även visas om man har en befintliga prenumeration på Office 365. Så du kan betala varje månad för något Microsoft gärna gör reklam för, som om man tänker köpa ytterligare en prenumeration bara för att.

Nej, det här är lågt Microsoft. Vi hoppas att det inte blir en dålig ovana för fler tillverkare då det redan finns nog med reklam från exempelvis bloatware som gärna skeppas med nya datorer och telefoner. Vad tycker ni?

Så stänger du av reklamen i Windows 10

Om du inte vill se reklamen för OneDrive i Utforskaren kan du enkelt stänga av den typen av meddelanden. Gå till Utforskaren > Fliken Visa > Klicka på Alternativ > Klicka på Ändra mapp- och sökalternativ.

I nya rutan som visas klickar du på fliken Visning > Scrolla hela vägen ner till botten av listan > Kryssa av alternativet ”Visa meddelanden från synkroniseringsprovider”.

windows10 meddelande onedrive reklam installning

Svårare än så är det inte, men inställningen är väl gömd bakom en hel rad med flikar och menyer. Så om du hittade inställningen själv kan vi bara säga bravo, bra jobbat!

Bildkälla: Bilden till artikeln kommer från Ars Technica

 

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.