Firefox 52 är sista stora uppdateringen för Windows XP

Mozilla Firefox Logo

Om du fortfarande (av någon outgrundlig anledning) använder Windows XP ställer vi oss så klart undrande till varför. Om du dessutom använder Firefox så förstår vi varför — det är en utmärkt webbläsare som dessutom har fått kontinuerliga uppdateringar även till Windows XP-versionen.

Men snart kan det vara slut med uppdateringar till Firefox. Den sista stora versionen släpptes nyligen och Windows XP har inte fått någon uppdatering på väldigt länge. Förutom en hel mängd bugg- och sårbarhetsfixar bjuder Firefox 52 på borttaget stöd för gamla NPAPI — en teknik från den gamla goda tiden när Netscape fortfarande var ett namn.


Det betyder att tillägg som Java och Silverlight inte längre fungerar. Adobe Flash däremot fortsätter att göra det ett tag till. Med tanke på att Flash är bugginfesterat skräp och orsaken till att miljontals datorer hackats där ute så är det galet att Mozilla behåller stödet.

Med Firefox 52 står det också klart att det inte finns en enda aktivt uppdaterad webbläsare för Windows XP med bibehållet stöd för varken Java eller Silverlight. Om du fortfarande behöver dessa tekniker med Windows XP är det verkligen dags att tänka på.

Firefox 52 har stöd för WebAssembly

Det finns idag väldigt få anledningar till att fortfarande använda Windows XP. Om du gör det var det dags att överge skeppet för länge sedan. Såvida inte den föråldrade plattformen absolut behövs till program som inte kan bytas ut av olika skäl. Om inte — byt eller möt stora risker med hackare och annat otyg.

Vidare om Firefox 52 kan nämnas att versionen bjuder på stöd för WebAssembly, en standard för att göra spel och webbappar så lika desktopversionerna som möjligt i fråga om prestanda. Du kan alltså köra spel direkt i webbläsaren precis som om det vore ett vanligt PC-spel. Åtminstone inom de ramar som Firefox erbjuder för visning av grafik.

Du får nu också varningar om du försöker logga in på en webbsajt med användarnamn och lösenord när krypterad anslutning saknas. Kanske har du märkt att det vid adressfältet i webbläsaren visas https:// när du använder Tekniksmart? Det betyder att du har en säkert krypterad anslutning till vår webbsajt, och det premieras av både Google och webbläsare idag.

Om du vill läsa mer om alla nyheterna som följer med Firefox 52 kan du ta del av en komplett lista här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.