Processorn i Samsung Galaxy S8 kan köra Windows 10

Samsugn Galaxy S8

Samsung Galaxy S8 och Galaxy S8+ använder en supersnabb processor från Qualcomm — och den är tillräckligt kraftfull för att kunna driva Windows 10. Det betyder inte att du bara kan slänga in operativsystemet i din nya mobiltelefon och köra igång, men det öppnar upp för intressanta möjligheter i framtiden.


Vi vet sen tidigare att Snapdragon 835-processorn som är modellen i fråga kommer att användas i andra enheter framöver som kör Windows 10. Under årets fjärde kvartal ska de första produkterna att släppas på marknaden enligt Qualcomm. Och när det sker markeras ett tydligt skifte i teknikindustrin, bort från dominanterna Intel och AMD.

Vår Snapdragon 835 expanderar till mobila PC-marknaden med Windows 10, vilka är beräknade att släppas under årets fjärde kvartal, säger Steve Mollenkopf ,VD på Qualcomm.

Microsoft har arbetat nära Qualcomm för att möjliggöra skapandet av Windows 10-baserade datorer med ARM-processorer. Första bekräftelsen på detta kom i december 2016, men först nu har vi fått en faktiskt tidsram att förhålla oss till.

Snapdragon 835 kommer inte bara att kunna köra Windows 10 precis som med Intel och AMD. Processorn kan dessutom köra både Universal Apps och traditionella Win32-applikationer. Den senare via en emulator, men vad vi vet är prestandaförlusten inte märkbart stor.

Minskad strömförbrukning framför hög prestanda

Apple Macbook Pro med Touch Bar
Apple arbetar med ARM-processorer som kan ersätta Intels. Dock kan det dröja flera år innan tekniken är fullgod.

Istället kommer det att bli en mängd förbättringar på områden som är mer kännbara. Strömförbrukningen kommer att minska vilket är välkommet för bärbara enheter med batteri, bara för att nämna en fördel. Och Qualcomms intresse för PC-marknaden bör göra Intel och AMD mycket nervös, för tillverkaren kan mycket väl skaka om en marknad som Intel dominerat totalt de senaste åren.


Det finns inget som talar för att Qualcomm på något sätt ska kunna attrahera professionella och entusiast-användare i det högre prestandasegmentet. För gaming, media och dylikt kommer Intel och AMD att fortsätta dominera — budgetklassen däremot öppnar upp för en storskalig lansering med små, billiga Qualcomm-baserade datorer.

Samtidigt finns uppgifter om att Apple arbetar med egna processorer baserade på ARM-teknik för sina Mac-datorer. Processorer som inte bara är strömsnåla utan kraftfulla nog att rivalisera med Intel i fråga om prestanda, något som gör att Intel kan tappa marknad även i den kategorin. Det är bara en tidsfråga i så fall innan Intel befinner sig i fritt fall.

Nu ska vi dock inte tro på några Mac-datorer det närmaste året med egna Apple A-processorer. Det är något som kan dröja flera år. Vad som är intressant är vägen dit och hur Intel kommer att agera på nyheten om (när?) den väl kommer. Och AMD som redan är hårt ansatt av Intel kan drabbas ännu hårdare.

Du kan inte köra Windows 10 på din Galaxy S8 — än

HP Elite x3
Mobiltelefon med Windows 10? Satsa på en HP Elite x3 om du vill ha det bästa på marknaden.

Även om processorn i Samsung Galaxy S8 och Galaxy S8+ är kraftfull nog att kör Windows 10 så är det inget du kan göra inom den närmaste framtiden. Eller ens överhuvudtaget.

Det finns ingen anledning för Samsung att öppna upp, om det ens är möjligt, mobiltelefonerna för Windows 10 i framtiden. Inte heller är det troligt att tredjepartsutvecklare kan låsa upp telefonerna för installation av Microsofts plattform.

Hårdvaran finns dock på plats och kanske får vi se Galaxy S8-liknande mobiltelefoner med Windows 10 framöver, telefoner som vi innerligt hoppas får Continuum-liknande funktionalitet med stöd för anslutning till datorskärm, tangentbord och mus. Utan att begränsas på något sätt utan är kapabla att köra fulla applikationer som vilken annan dator som helst.

Önska kan man alltid och vi håller så klart tummarna för att tekniken tar stora steg framåt de kommande åren. Samsung Galaxy S8 kommer troligtvis aldrig köra Windows 10, Apple kommer att fortsätta använda Intel-processorer och marknaden rubbas inte under 2017/2018. Men grunden vi känner idag rör på sig. Och det går snabbare än många tror.