Surface Pro 5 är inte på gång — Microsoft bekräftar

Microsoft Surface Pro 4

Om du går och väntar på att Microsoft ska presentera Surface Pro 5, då går du och väntar helt i onödan. Åtminstone om man frågar Panos Panay som är huvudansvarig för Surface-kategorin inom Microsoft.

När Microsoft håller i sitt stora evenemang den 23 maj är det många som hoppas att tillverkaren tänker visa upp Surface Pro 5. Den efterlängtade efterföljaren till Surface Pro 4 som funnits på marknaden i mer än 18 månader nu.

En beryktad uppgradering som ska lösa alla de småproblem och barnsjukdomar som tidigare modellerna drabbats av, och som uppgraderats kraftigt med en hel mängd ny hårdvara. En bärbar dator som inte finns i butik men som ändå får många att vänta med ett köp i en till synes evig väntan.

Och nu kommer uppgifter direkt från Microsoft som pekar på att Surface Pro 5 inte alls är på gång. I en intervju med Cnet säger Panos Panay att han är bombsäker på att Surface Pro 4 har kapacitet att konkurrera på marknaden i hela fem år och att Surface Pro 5 inte är under utveckling. Än.

Det betyder att vi troligtvis kommer att få se en Surface Pro 4 med något uppgraderad processor och en mängd andra mindre förbättringar senare under 2017. Men en kraftigt uppgraderad Surface Pro 5 kan vi garanterat glömma.

Att Surface Pro 4 skulle ha hela fem års livslängd är ett önsketänkande från Microsofts sida som vi inte alls tror på. Tekniken rör sig snabbt framåt och vi kan inte rekommendera någon att köpa en gammal Surface Pro 4 om tre år. Det vore inte att kasta pengarna i sjön, snarare bara högst onödigt att lägga åtskilliga tusenlappar på gammal hårdvara när nyare modeller finns från andra tillverkare.

Dessutom introducerade Microsoft nyligen helt nya Surface Laptop med Windows 10 S. Det är kanske inte en direkt konkurrent till Surface Pro-serien, men det finns tillräckligt med kapacitet i hårdvaran för att göra Surface Laptop till en intressant maskin på marknaden.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.