Samsung lanserar ny soundbar med Dolby Atmos – HW-Q950A med 11.1.4-ljud

Heter även HW-Q960A i Sverige

samsung hw q950a

Samsung har presenterat en ny soundbar som placeras i flaggskeppsklassen. Det här är ett monster till ljudlimpa med 11.1.4-ljud, trådlös subwoofer och rumskalibrering.

  • Heter HW-Q960A på svenska marknaden
  • Kostar cirka 15 000 kronor
  • 4K/HDR10+/eARC/Dolby Atmos

Lästips: Bang & Olufsen Beosound Stage – soundbar med Atmos, AirPlay 2 & eARC

Stöd för AirPlay 2 och Dolby Atmos / DTS:X

Modellen stöder trådlösa anslutningstekniker som Apple AirPlay 2 och kan kalibrera sig automatiskt efter rummet med sin inbyggda mikrofon. Till och med subwoofern kan ställa in sig helt själv.

Det som särskiljer HW-Q950A från alla konkurrenter är 11.1.4-ljudet.

Det är möjligt tack vare en unik uppsättning högtalare som både skickar ljudet åt sidorna och uppåt för att studsas mot taket. Något som är behövligt med Dolby Atmos och DTS:X.


Faktum är att 11.1.4 är ett steg upp från tidigare flaggskeppsmodellen HW-Q950T som ”bara” klarade 9.1.4-ljud. Skillnaden i praktiken? Det återstår att se.

Förutom tidigare nämnda AirPlay 2 så stöder HW-Q950A även Dolby Atmos, DTS:X, Amazon Alexa och HDMI eARC. Den senare är nödvändig för att strömma högupplöst ljud från exempelvis din TV till soundbaren.

Andra detaljer som avslöjats är stöd för Q Symphony och Game Mode Pro.

Den förstnämnda funktionen gör att du kan lyssna på musik från både soundbar och TVn samtidigt. Game Mode Pro minskar mängden ”latency”, vilket är fördröjningen i ljudet, när du spelar.

Lästips: Samsung HW-K960 har många problem – undvik att köpa den här ljudlimpan

Kostar cirka 15 000 kronor

Prislappen för HW-Q950A är i skrivande stund ungefär 15 000 kronor. Det är samma som föregångaren HW-Q95T kostade vid sin lansering

Om HW-Q950A blir för dyr finns även syskonmodellen HW-Q800A att titta närmare på.

Samsung HW-Q800A är en mindre, billigare soundbar med 3.1.2-ljud. Precis som i sin storebrorsmodell stöds AirPlay 2, Dolby Atmos, DTS:X, eARC och Amazon Alexa.

Inte heller HW-Q800A har något pris just nu. Vi återkommer med mer information om prisuppgifter och specifikationer när det finns.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.