Bang & Olufsen Beosound Stage – soundbar med Atmos, AirPlay 2 & eARC

bang olufsen beosound stage 2

Bang & Olufsen har släppt sin första soundbar – Beosound Stage – och det är en svindyr modell med många funktioner. Däremot är den knappast innovativ på marknaden.


Beosound Stage har ett trekanals ljudsystem med 11 högtalarelement (inklusive fyra baselement som ska göra en subwoofer onödig) och en förstärkare på 50 watt.

Högtalarelementen sitter placerade i ett tunt chassi av aluminium eller ”rök ek”. På chassit sitter diskret implementerade knappar för direkt styrning på soundbaren.

För uppspelning finns HDMI-portar samt inbyggt stöd för både Chromecast och AirPlay 2. För trådlös anslutning finns även Bluetooth 4.2 och WiFi. Och som bonus stöds inte bara ARC, utan även eARC.

eARC är en teknik som gör att högupplöst ljud kan skickas från TV:n direkt till soundbaren. Det betyder att Netflix-appen i din TV kan strömma Dolby Atmos-ljud till Beosound Stage för bästa ljudkvalitet.


Om standardljudet inte är till belåtenhet finns förinställningar som du kan aktivera: TV, Music, Movie och Night Listening. Eller bara None om du vill slå av de extra inställningarna helt.

bang olufsen beosound stage 1

Beosound Stage har stöd för 3D-ljud som Dolby Atmos. Det finns dock inga dedikerade, bakre högtalare som med Samsung HW-N950/K950. Vill du ha ”äkta” Dolby Atmos- eller DTS:X till hemmabion så är extra högtalare att föredra.

Cirkapriset för Beosound Stage är 1 500 euro respektive 2 250 euro beroende på vilken variant du vill ha. Aluminium är den billigare medan trächassit kostar rejält mycket extra. Lansering till butik sker under senare delen av hösten 2019.

En annan soundbar som släpptes 2019 och kostar rejält mycket är konkurrenten Sennheiser Ambeo. En högkvalitativ soundbar som fått utmärkta recensioner och kostar runt 2 500 euro. Ouch för plånboken, yey för öronen.