Nya Firefox Quantum får lägre energiförbrukning

mozilla-firefox-logo-blue-bg

Nya Firefox Quantum för macOS är på väg att få nämnvärt lägre energiförbrukning. När det sker kan webbläsaren hamna på samma nivå som Google Chrome. Här är allt du måste veta om nyheten.


Är energiförbrukningen ett problem med Firefox Quantum?

Ja, åtminstone om du använder Firefox på en bärbar Mac-dator så kan energiförbrukningen bli kännbar jämfört med andra webbläsare.

När Mozilla lanserad Firefox Quantum var det som en kraftigt förbättra webbläsaren jämfört med tidigare versioner. Åtminstone sett till ren prestanda.

Fördelarna överskuggades dock snabbt av att Firefox Quantum krävde betydligt mer av datorn än tidigare, vilket i sin tur belastar batteriet negativt.

När får Firefox Quantum lägre energiförbrukning?

Enligt en ingenjör på Mozilla har en lösning på energiförbrukningen identifierats och applicerats på en Firefox Nightly-version.


Det betydera att användarna redan nu kan testa om lösningen har någon praktisk effekt, och dessutom hitta buggar som måste lösas.

Den färdiga versionen heter Firefox 70 och den är planerad att släppas sent i oktober 2019. Idag finns Firefox 69 att ladda ner, så någon större uppdatering innan oktober är inte att vänta. Räkna dock med en eller två mindre.

Vad är den specifika lösning som Mozilla implementerar i Firefox Quantum?

Mer specifikt handlar lösningen om att Mozilla ändrat hur sidor renderas i webbläsaren.

Istället för att använda en egen, intern renderingslösning så har Mozilla växlat till ”Core Animation”. En renderingsmotor som finns inbyggd i både macOS och iOS.

Det finns mer information samt diskussioner på den officiella Bugzilla-sajten.

Hur många använda Firefox med macOS?

Enligt den egna statistiken från Mozilla så använder runt 7 procent av alla Firefox-användare operativsystemet macOS.

Det betyder så klart inte att alla har en bärbar dator, men det är ändå bra att en lösning är på gång.