Endast buggfixar till första generationens Chromecast – inga stora nyheter

google chromecast gen1
Första generationens Chromecast-modell.

Första generationens Chromecast kommer inte att uppdateras längre med större förbättringar. Däremot fortsätter Google släppa buggfixar och sårbarhetslösningar ett tag till.


Vilken firmware-version har första Chromecast idag?

Den i skrivande stund senaste firmware-versionen till första Chromecast-modellen är idag 1.36.157768.

Om du har en nyare Chromecast av andra eller tredje generation är firmware-versionen istället 1.40.156414.

Mittendelen av firmware-versionen indikerar vilken version av Chrome som används i mjukvaran.

  • 1.36: Chrome 70
  • 1.40: Chrome 74

Skillnaden mellan Chrome 70 och Chrome 74 kanske inte ser så stor ut, men tänk då på att Chrome 70 släpptes för cirka ett år sedan.


Måste jag köpa en nyare Chromecast nu?

google-chromecast-2018
Chromecast Ultra är en stor uppgradering från första Chromecast-modellen.

Om du fortfarande har första generationens Chromecast så kan det finnas fördelar med att uppgradera till en Chromecast Ultra.

Det finns ingen större anledning byta till Chromecast 2 efter skillnaden mot första generationens modell är så liten. Det är i princip bara WiFi-stödet som blivit marginellt bättre.

Du kan strömma film i 1080p, men om du behöver stöd för 4K-upplösning och HDR / Dolby Vision så måste du uppgradera till Chromecast Ultra. Och priset är idag strax under 800 kronor enligt Prisjakt.

Om det är värt en uppgradering beror så klart på vilken TV du använder och om den nyare modellen kan nyttjas fullt ut.

Vad är Google Chromecast?

Google Chromecast är en liten pryl som gör att du kan strömma media från exempelvis en mobiltelefon eller surfplatta till en TV eller annan skärm.

Första generationens Chromecast släpptes under 2013. Det finns två nyare modeller som heter Chromecast 2 och Chromecast Ultra att köpa – den senare med nämnvärda förbättringar över den andra.

Chromecast finns både som en fristående pryl att köpa i handeln, och i vissa fall inbyggd i TV-apparater, mediaspelare och högtalaranläggningar.

För att använda en fristående Chromecast så ansluts den till HDMI-porten på en uppspelningsenhet, exempelvis din TV, och därefter till WiFi.

Du kan sedan välja HDMI-porten på din TV och hitta din Chromecast i mobilen för att skicka både ljud och bild trådlöst strömmat så det visas och hörs via TV:n.