Processorn i Galaxy S21 är extremt kraftfull – så bra är Exynos 2100

samsung exynos 2100

Samsung har presenterat nya generationens mobilprocessor – Exynos 2100.

Den nya processorn, eller SoC-kretsen som den egentligen kallas, är mycket kraftfullare än fjolårets flaggskeppskrets Exynos 990.

Lästips: Kan jag använda minneskort i Samsung Galaxy S21? Här är svaret

Skillnaden på pappret är markant. Enligt Samsung har de gjort stora förbättringar i fråga om prestanda och energieffektivitet.

Mycket tack vare den nya 5nm-arkitekturen och Samsungs specialbyggda ARM-X1 prime core-design. En design bestående av tre högpresterande A78- och fyra energisnåla A55-kärnor.

Samsung menar att Exynos 2100 är 33 procent respektive 19 procent kraftfullare i flerkärniga och enkelkärniga situationer.

samsung exynos 2100 cores

De säger också att GPU-prestandan är hela 40 procent högre medan hela paketet har 20 procent lägre strömförbrukning jämfört med Exynos 990.

Lästips: Följer strömadapter/laddare med till Samsung Galaxy S21? Här är svaret

Det ser ut som att Exynos 2100 åtminstone kan hålla jämna steg med närmaste konkurrenten Snapdragon 888 från Qualcomm. En processor som används i den europeiska varianten av Galaxy S21.

Båda har hög prestanda, AI-beräkningar på 26 TOPS och stöd för kamersensorer upp till 200 megapixel. Båda kretsarna stöder videoinspelning i 8K – men här tar Exynos-kretsen täten.

Exynos 2100 stöder videoinspelning i 8K-upplösning med 60 bilder per sekund. Föregångaren Exynos 990 klarade samma upplösning i låga 24 bilder per sekund medan Snapdragon 888 är låst till bara 30 bilder per sekund.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.