Samsung HW-K960 har många problem – undvik att köpa den här ljudlimpan

samsung hw k960

Det är obegripligt att Samsung lyckats skapa marknadens bästa soundbar för Dolby Atmos till den absolut sämsta i sin klass.


 • Minst 14 problem som användarna rapporterat om HW-K960
 • Kallas flaggskeppsmodell men krånglar på punkt efter punkt
 • Vanliga surroundförstärkare har sällan samma utmaningar
 • Ersattes av N960 under sommaren 2018
 • Uppdaterades med firmware 3117.3 – Samsung vägrar berätta vad som är nytt

Om du vill ha det bästa surroundljudet med Dolby Atmos finns inget i samma prisklass som slår HW-K960 ljudmässigt. Den här produkten är en mästare på att plocka ut de nättaste vingslagen från fåglar till djupaste explosionerna. Tyvärr är HW-K960 också den minst stabila och krångligaste produkten vi provat på länge.

Samsung HW-K960 debuterade under CES 2016 och sommaren samma år som en flaggskeppsmodell tillsammans med lillebror HW-K860.

HW-K960 är ett så kallat 5.1.4-system med tre högtalare framtill, två bakre högtalare och en subwoofer. På de främre och bakre högtalarna sitter uppåtriktade högtalare som skickar ljud mot taket, vilket därefter studsar ner mot lyssnaren och gör att det låter som om ljudet kommer ovanifrån.

Tekniken är inte perfekt men ger en bra känsla av extra rymd i ljudet.


Innan du läser vidare:

Det är inte alla som drabbats av alla problemen nämnda här under. Du kanske till och med har en enastående tur och slipper allt som står här under.Vi har själva stött på flera av de punkter som nämns här.

Bland annat att kontakten tappas med satellithögtalarna, att Dolby Atmos slutar fungera, brus och sprak från högtalarna, låg ljudnivå i allt annat än Dolby Atmos, felaktig EDID-rapportering till PC och att det tar flera sekunder innan ljud spelas i Atmos.

Noterar du felaktigheter i artikeln uppskattar vi att du berättar det för oss via e-post till [email protected].

Om du planerar att söka vidare på problemen kan du även söka efter HW-K950 som är det amerikanska namnet på produkten.

När du får din soundbar står det HW-K960 på lådan, inställd i Samsung Multiroom-appen på telefonen kommer det att stå HW-K950 istället.

no-dtsx-support

Problemen och utmaningarna med Samsung HW-K960

1. Soundbaren tappar kontakten med satellithögtalarna

Ett återkommande problem är att HW-K960 tappar kontakten med de bakre högtalarna. Ofta är det den vänstra högtalaren som slutar fungera och måste kopplas ihop igen. För många kommer de första anslutningsproblemen först efter att ångerrätten slutat gälla, så en retur är inte att tänka på.

Du kan koppla ihop en ”tappad” högtalare igen. Det är enkelt och manualen har en utförlig beskrivning. Utmaning för oss var att varje gång ena högtalaren åter-initierades med soundbaren så förlorade vi den andra. Och när denna kopplades ihop enligt manualen, ja då tappade vi den första igen.

Enda lösningen var att återställa vår soundbar helt.

2. Slutar spela upp Dolby Atmos

Det stora dragplåstret med HW-K960 är stödet för Dolby Atmos. Och vilket ljud den kan klämma ur de små högtalarna! Problemet är bara att soundbaren ibland slutar ta emot ljudsignalen via passthrough med Dolby Atmos, och enda lösningen är att återställa produkten. För en del sker det återkommande (som i vårt fall) och för andra mer sällan.

För vår det räckte det med att vi hoppade fram och tillbaka i filmerna för att ljudet helt skulle sluta fungera. Och ibland hände inget alls när vi provade efter en återställning, ljudet spelade på som vanligt – bara för att dagen därpå krångla igen.

3. Brus och sprak från bakre högtalarna

Tänker du sitter nära de bakre högtalarna är sannolikheten stor att du kommer att höra brus eller sprakande ljud. Många klagar på att HW-K960 har hörbara missljud från satellithögtalarna när vissa ljudformat spelas upp. Tacksamt nog sällan med Dolby Atmos, men exempelvis Dolby Digital via Netflix är en återkommande bov i dramat.

En del påpekar att rätt frekvens på WiFi-bandet kan hjälpa med problemet, andra säger att man inte bör ha starka signalkällor nära högtalarna då de kan störa. Exempel på detta är mobiltelefoner och routrar.

4. Fastnar i D.IN och måste återställas

Soundbaren kan fastna i D.IN-läget och vägra att byta anslutning. När det sker kan man försöka att återställa produkten men för många är enda lösningen att dra ur HDMI-sladdarna och låta soundbaren vila över natten. Det här kan snabbt förstöra vilken filmkväll som helst.

5. Inget stöd för DTS:X eller DTS: HD Master Audio

Om det är något Samsung kritiserats hårt för av användarna så är det avsaknaden av stöd för DTS:X, och med det även DTS: HD Master Audio. Gång på gång kan vi läsa på forumen om arga användare som inte kan förstå varför Samsung valt bort den största konkurrenten till Dolby Atmos trots att DTS:X och DTS: Master Audio finns på tusentals Bluray-filmer världen över medan Dolby Atmos har ett begränsat utbud (det blir dock bättre hela tiden).

6. Inget stöd för LPCM 5.1

Köp inte HW-K960 om du har en Nintendo Switch eller Apple TV 4K. Det finns nämligen inget stöd för ett av de mest grundläggande ljudformaten på marknaden sen många år tillbaka. LPCM 5.1 är vida använt men verkar inte vara viktigt nog för Samsung att lägga in i en flaggskeppsprodukt som HW-K960.

Vi har pratat med supporten på Samsung och det verkar finnas en oförståelse för hur icke-stödet för LPCM kan vara ett problem. Det är oroväckande att Samsung antingen inte bryr sig eller förstår vad användarna frågar efter.

7. Initialt inget stöd för DTS 5.1

Det dröjde mer än ett år innan Samsung uppdaterade sin soundbar med stöd för DTS-ljud i surround. Det första året fanns bara stöd för DTS 2.0 vilket fick många att tappa hakan av förvåning. Kritiken mot den sydkoreanska tillverkaren har varit minst sagt hård och den extremt långsamma utvecklingen gör att vi inte kan lita på framtida stöd för nya, eller ens gamla ljudformat. Vad händer med DTS:X och DTS: HD Master Audio?

8. Väldigt låg ljudnivå från satellithögtalarna

Om du lyssnar på Dolby Atmos får du välljudande bakre högtalare med ordentligt tryck i ljudet. Allt annat ger en helt annan upplevelse. Inte ens om du skruvar upp ljudvolymen separat för satellithögtalarna kan du räkna med att höra annat än viskningar. Undantagsvis för Dolby TrueHD som också kan kräma på bra, dock utan att nå samma fantastiska ljud som Atmos ger.

9. Firmware-uppdateringar skapar fler problem än lösningar

Använd aldrig automatiska uppdateringar av mjukvaran till din HW-K960. Undvik detta så mycket du kan och läs först på forumen om vilka problem som uppstår för användarna som redan installerat. Det är tydligt att varje uppdatering tillför minst lika många problem som de ger nyheter och förbättringar. Den som hade ett fullt fungerande system riskerar lika mycket som den med stora problem vinner på att testa.

Uppdatering: HW-K960/K950 har uppdaterats med FW3117.3

Samsung har släppt en uppdatering till HW-K960/K950. Du kan nu installera firmware version 3117.3 via Samsung Multiroom för Android och iOS.

Vår rekommendation är att du INTE installerar uppdateringen. Användare som har uppdaterat kritiserar nya mjukvaran för flera typer av problem som uppstått. Bland annat har Dolby Atmos slutat fungera med Nvidia Shield och synkroniseringen mellan högtalarna krånglat.

Samsung hittills har vägrat berätta vad FW3117.3 ändrar. Trots upprepade försök att få informationen har Samsung visat ovilja att prata om vad den innehåller. Det är inte förtroendegivande för den framtida utvecklingen kring HW-K960/K950.

Här är några av de utmaningar som användarna rapporterat efter FW3114:

 • Soundbaren tappar kontakten med de bakre högtalarna och subwoofern
 • Högt brusande från topphögtalarna vid uppspelning av Dolby Atmos
 • De bakre högtalarna slutar fungera helt med Xbox One och Dolby Atmos
 • Subwoofer och satellithögtalarna tappar ljudet i fem sekunder åt gången
 • Ibland tappar bara subwoofern och ibland bara bakre högtalarna ljudet temporärt
 • Låser sig till ett ”WIFI READY”-läge
 • Högt brusande från båda bakre högtalarna oavsett ljudformat
 • Svart skärm när soundbaren ansluts till en dator
 • Windows slutar acceptera HW-K960 som en Dolby Atmos-kompatibel enhet
 • Spelar alla Dolby-format upp till TrueHD, men inte Atmos

Om du redan har uppgraderat din soundbar och ofrivilligt fått nya problem så finns inget du kan göra mer än att vänta på en (förhoppningsvis) ny uppdatering. Det finns inget sätt att återställa din soundbar till en äldre firmware-version.

Enligt supporten på Samsung ger firmware-uppdateringarna för det mesta bara säkerhetsrelaterade ändringar. Vilket är förvånande då så många drabbas av problem. Samma person skriver också att de saknar ändringsloggen för uppdateringarna som släpps, så i många fall står man helt utan att veta vad som är nytt och ändrat.

10. Visar felaktig EDID som ansluten till PC

Vill du köpa en HW-K960 för att använda med datorn bör du leta efter andra ljudsystem. Den här ljudlimpan är notoriskt dålig på att användas med Windows och det krävs ofta krångliga lösningar med tredjepartsmjukvara och mycket meckande innan det fungerar, hjälpligt.

Problemet ligger i att HW-K960 ger Windows fel uppgifter om vilka upplösningar och bildvisningsfrekvenser som stöds. Det gör att du bara kan ställa in 45 Hz för din soundbar i Windows, vilket är helt galet då ingen film i världen använder den bildvisningsfrekvensen.

Lösningen på felaktig EDID!

Gratisverktyget Custom Resolution Utility kan lägga de bildvisningsfrekvenser du behöver för att HW-K960 ska fungera med Windows. En temporär men fungerande lösning tills Samsung fixar buggen i sin mjukvara.

11. Inget stöd för Dolby Atmos över ARC

Den här punkten är egentligen ingen kritik utan mer ett önskemål. Utan stöd för Dolby Atmos via ARC-anslutning till kompatibla tv-apparater begränsas möjligheterna att lyssna på högupplöst ljud från inbyggda applikationer som Netflix. Något många på Samsungs officiella forum har försöker uppmärksamma tillverkaren på.

Här är dock inte problemet hos HW-K960 , utan ARC som överföringsteknik mellan tv och förstärkare. ARC är inte en tillförlitlig teknik och stöder inte de högupplösta ljudformaten som många vill ha, exempelvis Dolby Atmos och DTS-X. För att de ska fungera krävs nya generationens eARC som följer med nya HDMI 2.1-standarden. Och där är vi inte i skrivande stund – du måste helt enkelt uppgradera till en ny TV och soundbar i framtiden för att Dolby Atmos ska fungera via eARC.

Vi råder alla att använda andra mediaspelare än de som finns inbyggda i tv-apparaterna, om möjligt. Nvidia Shield är en utmärkt sådan med stöd för 4K, HDR och Dolby Atmos. En nyare HTPC fungerar också bra, och Xbox One S / Xbox One X i vissa fall med.

12. Begränsad färgåtergivning – klarar inte RGB

Glöm RGB-stöd och nöj dig med sämre YCbCr420 istället. Det är Samsungs budskap till dig med en HW-K960. Du kan inte ens få snäppet bättre YCbCr422 som många önskar, och knappast YCbCr444 som är nästa steg upp i kvalitetsnivå.

Här är en utmärkt förklaring från webbsajten Sweclockers på skillnaden för dig som användare.

 1. RGB 0-255: ”datornivåer”
 2. RGB 16-235: ”studionivåer” eller ”videonivåer”
 3. YCbCr 4:4:4: YCbCr med full färgupplösning
 4. YCbCr 4:2:2: YCbCr med 33% reducerad färgupplösning
 5. YCbCr 4:2:0: YCbCr med 50% reducerad färgupplösning

Oavsett vad din tv klarar så begränsas du till den sämsta i listan, oavsett vad du tittar på. Du får helt enkelt nöja dig med YCbCr420.

13. ARC slutar fungera och sladdarna måste dras ur

Plötsligt slutar ARC-anslutningen till tv-apparaten att fungera och enda lösningen är att dra ur alla sladdar. Det kan gälla från några minuter till flera timmar beroende på tillfälle.

14. Soundbaren stänger ner sig själv efter 5 minuter

Om du ansluter din HW-K960 till en PC för att titta på film, då kommer du att märka hur din soundbar helt plötsligt stänger ner sig efter cirka fem minuter. Anledningen är att ljudlimpan, trots att den spelar upp ljud, stänger av sig på grund av inaktivitet. En funktion som inte går att stänga av och som påverkar alla Windows-användare.

15. Ingen passthrough för Dolby Vision

Har du en tv-apparat med stöd för Dolby Vision? Taskigt, för din HW-K960 har inte stöd för passthrough för Dolby Vision, vilket betyder att du får nöja dig med den sämre HDR-varianten. Det kan tyckas lite förvånande att det finns Dolby Atmos-stöd, men inte inte Dolby Vision som är en teknik från samma företag.

16. Tar 5-10 sekunder att spela Dolby Atmos-ljud

Från att du startat din film till att soundbaren börjar spela upp ljud kan det tar fem till tio sekunder. Åtminstone om filmen använder ett Dolby Atmos-ljudspår. Och det gäller varje gång du startar en film, oavsett om det är från början eller du bara har pausat uppspelningen.

Vad vi vill ha svar på från Samsung

Samsung har mycket att stå till svars för kring HW-K960 och vi hoppas att företaget ger åtminstone något besked om hur framtiden ser ut för soundbaren och dess användare.

Några av de frågor vi behöver svar på är direkt fundamentala för att ens kunna rekommendera en ljudprodukt från Samsung igen, speciellt gällande soundbars.

 1. Kommer HW-K960 att uppdateras med stöd för DTS:X och DTS: HD Master Audio?
 2. Kommer HW-K960 att uppdateras med stöd för LPCM 5.1?
 3. Varför är soundbaren begränsad till YCbCr 4:2:0 och inte kapabel till RGB?
 4. Kommer problemet med felaktig EDID till Windows att åtgärdas?
 5. Kommer problemet med högtalare som tappar kontakten att åtgärdas?

Fem enkla frågor kring problem som underminerar förtroendet för Samsung som tillverkare under 2018 och framåt. Vi ställde frågorna till Samsung och fick inte något bra svar på en enda.

När företaget skriver följande på sin webbsajt:

The HW-K950 was tuned at Samsung’s state of the art audio lab in Valencia, California. Home to a team of world class audio engineers with 300 years of combined experience, the facility features one of the world’s most advanced audio testing labs.

Då undrar vi så klart vad de egentligen sysslat med när de har 300 års kombinerad erfarenhet.

De vanligaste lösningarna att prova

Om du drabbats av problemen ovan finns några lösningar att testa. De är inte optimala och är inte garanterade att fixa något överhuvudtaget, men det skadar inte att prova.

Det första du kan göra är att återställa din HW-K960. Det betyder att du förlorar kontakten med Samsung Multiroom-appen, så glöm inte att ställa in den därigenom igen efteråt.

 1. Sätt på din soundbar
 2. Håll nere inställningsknappen (den med ett kugghjul) i cirka 15 sekunder tills soundbaren stänger av sig igen. Först står det ”150 0” på den lilla skärmen, därefter ”init”, sedan  tänger den av sig.
 3. Sätt på din soundbar igen

Om inte det fungerar kan du prova att byta HDMI-kablar till alla prylar du använder med din soundbar. Säkerställ att alla är av typen HDMI High-Speed och av bra kvalitet. De billigaste kablarna utan namn kan ställa till det med dåliga kvalitet och andra brister.

Fortfarande problem?

Dra ut alla sladdar till din soundbar och låt den vila en stund. Andra användare rapporterar att allt från fem minuter till några timmar kan behövas för att lösa anslutningsproblem mellan enheter.