WPA3 ökar säkerheten i ditt trådlösa nätverk – här är alla nyheter

wifi-alliance-logo

Nya generationens säkerhetsprotokoll för trådlösa nätverk har presenterats. Wi-Fi Protected Access 3 (WPA3) har utvecklats av Wi-Fi Alliance och kommer inom kort att göras tillgänglig för tillverkare av trådlösa nätverksprodukter.


WPA3 kommer inte en dag för tidigt då WPA2 och WPA bedömts osäkra efter KRACK. En sårbarhet kallad Key Reinstallation Attack som gör att hackare kan lyssna på trafik som ska vara krypterad och säker.

Bland fördelarna med WPA3 är att KRACK inte längre blir möjlig att utnyttja och en mängd andra potentiella svagheter i WPA2/WPA fixas.

Krypteringen har blivit starkare än de tidigare protokollen och en ny autentiseringsmetod gör att så kallade brute-force attacker omöjliggörs. Alla ansluta enheter i ett nätverk får dessutom individuell kryptering.

En sista förbättring är att WPA3 kan låta trådlösa enheter agera konfigurationspanel åt andra enheter. Speciellt lämpat för IoT-maskiner som ska anslutas till nätverket.


WPA3 finns bara i nya nätverksprodukter för 2018

Mycket säkerhet alltså, men den blir inte tillgänglig för alla WiFi-enheter på marknaden.

Befintliga nätverksprodukter kan inte uppgraderas med WPA3. Därför måste du avvakta tills protokollet implementerats i nya produkter som släpps senare i år om du vill ha alla fördelarna.

Den som redan har investerat dyrt i enterprise-hårdvara kommer alltså få spendera en hel del pengar om WPA3 är viktigt.

I skrivande stund har ingen router-tillverkare bekräftat några produkter som använder WPA3. Men räkna med att de flesta nätverksprodukterna kring mitten till slutet på året kommer att använda WPA3.

Kolla upp det noga före köp dock så att stöd faktiskt finns.