Så många använder Starlink idag (maj 2023)

Starlink
Foto: Mariia Shalabaieva, Unsplash

Kan du gissa hur många som använder satellitnätverket Starlink för att få internet till hemmet? Om du gissar runt 1,5 miljoner globalt så är det helt rätt.

Den nya milstolpen kommer cirka fem månader efter att Starlink nådde en miljon prenumeranter världen över.


Lästips: Starlink börjar säljas i Sverige – här är priset

Starlink är en jämförelsevis dyr internettjänst som kräver speciell hårdvara och en relativt djup plånbok. Men fördelarna med att använda satellit för internet är att du kan få det på många platser där det annars är helt omöjligt.

Tjänsten har idag fler än 4 000 satelliter som cirklar runt jorden i förutbestämda omloppsbanor. För att ge hela jordklotet hundraprocentig täckning så beräknas Starlink behöva skicka upp totalt 12 000 satelliter.

Hur många som skickas upp varje gång? Det kommer att ta ett bra tag innan man når 12 000 satelliter. Tidigare i maj skickades en Falcon 9-raket upp med 56 satelliter. Om vi säger att Starlink har 8 000 satelliter kvar att skicka upp innan de når sitt mål så krävs 143 raketer. Förutsatt att de inte ökar eller minskar antalet med varje raket så klart.

Lästips: Mobilsamtal via Starlink – snart fungerar det

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.