Starlink börjar säljas i Sverige – här är priset

Starlink
Foto: Mariia Shalabaieva, Unsplash

Snart kan du skaffa Starlink även i Sverige och få internet via satellit direkt till din bostad. Tjänsten tillhandahålls av SpaceX som idag har fler än 1 000 satelliter i omloppsbana runt jorden – alla med ett enda syfte, nämligen att ge så många som möjligt tillgång till internet med hög hastighet.

Så mycket kostar Starlink i Sverige

Starlink är en tjänst som säljs utan bindningstid, men till ganska hög kostnad. Månadsavgiften är strax över 1 000 kronor och det kostar hutlösa 6 900 kronor att komma igång. För den summan får du tillgång till all hårdvara som du behöver för att ansluta mot satelliterna.

Teknikveckan och Peter Esse testar Starlink.

Främst är Starlink tänkt att användas fast på exempelvis den egna bostaden eller sommarstugan, men du kan ta med satelliten på resande fot om du behöver. Det kostar dock extra. Istället för cirka tusenlappen så ökar månadspriset till nära 1 400 kronor varje månad.

Hastigheten du har att vänta dig beror lite på vart du befinner dig och när du ansluter mot satelliterna.

Beroende på vem man frågar så sträcker sig hastigheterna upp till cirka 100-200 Mbps vid nedladdning och svarstiden svajar friskt från stund till stund. Räkna med svarstider mellan cirka 20 ms och 100 ms. Den som använder premiumvarianten av Starlink kan istället räkna med 150 till 500 Mbps istället, men då tillkommer extra kostnader.

Starlink kommer att släppas i Sverige under början på 2023. Redan idag kan du besöka den officiella webbsajten för att läsa mer om hur det fungerar. Du kan även lägga en beställning redan idag om du vill. Här är de exakta kostnaderna enligt den officiella webbsajten:

  • Kostnad för hårdvaran: 6 960 kronor
  • Kostnad för frakt: 875 kronor
  • Kostnad för tjänsten: 1 079 kronor per månad

Totalkostnaden för 12 månader blir alltså 20 783 kronor, exklusive eventuella kostnader för importering.

starlink tackning sverige danmark juli 2022
Täckningen för Starlink i Sverige och Danmark den 24 juli 2022.

Täckning från Trelleborg till Stockholm

Starlink täcker alla större städer från mellansverige och nedåt. Det betyder att du som bor i exempelvis Stockholm, Göteborg eller Malmö har full täckning med satelittinternet.

Faktum är att hela nästan hela Sverige söder om Stockholm kan använda Starlink idag, med undantag för två små områden. Det saknas fortfarande täckning i Fredriksstad med omnejd samt ett området strax under Göteborg på västkusten.

Enligt Starlinks officiella karta så stöds även hela danmark och stora delar av Tyskland och Litauen.

Kräver Starlink-appen på din mobil

För att använda Starlink så måste du ha den officiella appen på din iPhone eller Android-telefon. Du kan läsa mer och ladda ner appen här:

Riskerna med Starlink – att nätverket går ner

Det finns alltid en risk med satellitanslutna prylar och det är så klart att de inte kommer åt nätverket med satelliter.

Det är precis vad som hände den 30 augusti 2022 nära Starlink-användare världen över upplevde svårigheter att komma åt satelliterna. I vissa fall gick det inte att ansluta överhuvudtaget och för många var hastigheten kraftigt begränsad till bara 20-30 Mbps (ner från 300 Mbps).

Under fyra timmar så låg satellitnätverket nere respektive var svåråtkomligt för merparten av Starlink-användarna.

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.