Mobilsamtal via Starlink – snart fungerar det

Starlink
Foto: Mariia Shalabaieva, Unsplash

Snart kan man använda Starlink för att ringa mobilsamtal. Vi vet sen tidigare att funktionen är på gång, det avslöjade Elon Musk redan förra året. Men nu närmar sig stödet med storsteg.

SpaceX som driver Starlink-tjänsten planerar att testa stödet för mobilsamtal över satellit inom en överskådlig framtid. Redan under 2023 om vi ska tro uppgifter till Engadget.

Lästips: Starlink börjar säljas i Sverige – här är priset

Försäljningsansvarig för Starlink, Jonathan Hofeller, säger att de första testerna kommer att genomföras inom de kommande månaderna. Men det dröljer innan det hela fungerar för användarna.

Vi vet inte exakt vilka mobiloperatörer som kommer att inkluderas i samarbetet som krävs för att mobilsamtalen med Starlink ska fungera. Det pratas dock om att amerikanska operatören T-Mobile är en av dem.

Anledningen är att Elon Musk avslöjade ett samarbete med T-Mobile under 2022 och med Starlink V2 sades att operatören skulle få komplett eller nära fullständig täckning över hela USA.

Lästips: Starlink finns nu på alla sju kontinenter

Det skulle betyda att T-Mobile och andra operatörer som inkluderas av Starlink V2 kan erbjuda sin tjänst till områden som annars är svåra att nå med täckning, så kallade ”dödzoner”. Exempel som nämns är nationalparker, bergsområden, ökenområden och andra otillgängliga områden.

Sverige har redan mycket bra täckning och saknar de vidsträckta områden som Starlink V2 hjälper med att täcka. Men det betyder inte att tjänsten är onödig i vårt avlånga land. Det finns platser där vanliga mobilmaster inte kan byggas och där vanliga radiosignaler inte når.

Den stora frågan är nu när mobilsamtal via Starlink faktiskt når konsumenterna och vad det kommer att kosta i slutändan. Vi räknar kallt med att det inte kommer att blir en billig historia.

Via Engadget

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.