Köp inte IKEA-stolen Markus – användare varnar

IKEA Markus kontorsstol
Foto: IKEA

Kontorsstolarna från IKEA är knappast dåliga. Visst, du måste fortfarande betala en skön slant om du vill ha en kvalitativ, seriös stol. Men de är ändå prisvärda och bekväma att använda.

Det finns dock en IKEA-stol som du absolut inte ska köpa. Åtminstone om du tänker ha den vid datorn. Och det är kontorsstolen Markus.

Statiska urladdningar

Anledningen är nog inte vad du tänkt dig. Storleken är inte skadlig för användaren, men däremot rejält störig om sitter vid en datorskärm. För enligt uppgift så genererar den stora mängder statiska urladdningar.

Problemet? I värsta fall kan det leda till att du dödar elektriska prylar om du rör det samtidigt som du använder stolen.

En användare som rapporterat om problem med kontorsstolen Markus är den tyska programmeraren Felix Häcker.

Han berättar för Tom’s Hardware att skärmen till datorn slocknade i tid och otid utan att han kunde förstå varför. Efter en tids felsökning kom han fram till att det bara hände när han satt i just Markus-stolen, men inte någon annan.

Och Felix är inte ensam om att ha problem med just den kontorsstolen.

Enligt användare på Techpowerup.com så har flera andra drabbats. I vissa fall med otrevliga konsekvenser då minst en användare säger sig ha dödat en hårddisk med en statisk urladdning efter att ha suttit i sin stol.

Jordar stolen via hack

Och på webbsajten Computerbase.de har användare rapporterat om hur de undvikit problemet genom att jorda kontorsstolen via underredet.

Nämnvärt är att det inte bara är IKEA:s kontorsstolar som alstrar statisk elektrisitet. Men att stolen Markus gör det så pass som Felix och de andra användarna rapporterar är anmärkningsvärt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.