Så många använder iOS 15 just nu (september 2021)

ios ipados 15 2021 logo

Statistik visar att det inte är lika många som vill uppgradera sina iPhones till iOS 15 som med tidigare iOS-lanseringen.

Det är webbsajten Mixpanel som indikerar att betydligt färre än normalt är riktigt snabbare med att uppgradera deras mobiltelefoner.

Läs mer: Problem med AirPods Pro och iOS 15

Mycket långsammare uppdateringstakt än för iOS 14

Mixpanel säger i en rapport att när Apple släppte iOS 14 så hade 14,7 procent av alla kompatibla iPhones uppgraderat inom 48 timmar.

Detta enligt deras analysplattform som identifierar mobiltelefoner och operativsystem som besöker webbsajter och använder appar (det är alltså inte officiell siffror från Apple).

I år är siffran betydligt lägre och stannar på endast 8,6 procent för iOS 15. Det är en minskning med nära 41 procent.

Och om vi kollar tre dagar efter lanseringen då, har det blivit bättre när fler vaknar upp och ser notisen om uppdatering?

Nej, faktiskt inte. Mixpanel säger att iOS 15 installerats på 11,6 procent av enheterna efter tre dagar, medan iOS 14 låg på 20,2. Alltså 43 procent lägre!

Inofficiella siffror – Apple släpper egna senare

Notera att Mixpanel baserar sina siffror på egenhämtad statistik, och det är inte Apple som står bakom dem. Ta dem därför med en fingervisning och en nypa salt snarare än komplett fakta. Apple brukar rapportera egna siffror när siffrorna nått högre nivåer.

Läs mer: Apple släpper iOS 12.5.5 för äldre iPhones

En anledning till varför iOS 15 har en nämnvärt lägre installationstakt kan ha med det bristfälliga innehållet att göra. Nyheterna med iOS 15 är små och få, vilket kan få många att inte känna behovet av en uppgradering idag.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.