Populära appar till iOS spårar dig i mobilen – även om du säger nej

Hacker

Om du använder en nyare version av iOS så kan du begära att appar inte spårar dig på din mobiltelefon. Men många ignorerar din vilja och gör det ändå.

Tidningen Washington Post rapporterar att flera populära appar skickar data om användarna för att kunna spåra dem – även när spårningen är avstäng.

Läs mer: Stoppa appar som spårar dig i iOS 14.5 – så gör du

En mycket populär app som skickar mängder av uppgifter om användarna är Subway Surfers. Spelet samlar 29 olika uppgifter som delas med reklamförmedlare som Chartboost och Vungle.

subway surfers 2021
Bakom den glättiga fasaden gömmer sig en mörk hemlighet.

Uppgifterna är anonyma så att du inte kan spåras med exempelvis namn eller mejladress. Men sammanslaget med många andra detaljer från andra enheter, appar, tjänster och liknande så skapas ändå en portfölj om dig som individ.

Det blir som ett digitalt fingeravtryck som kopplas till din mobiltelefon.

Några av detaljerna som delas av appar på din mobiltelefon är följande:

  • Enhetens namn
  • Mobiloperatören
  • Regioninställningar
  • Aktiverade tangentbord
  • Hjälpmedelinställningar
  • Skärmens ljusstyrka
  • Batterinivå

En nämnvärd detalj är att reklamförmedlaren Chartboost ägs av spelutvecklaren Zynga (som står bakom speltitlar som FarmVille och YoVille).

Zynga har valt att inte kommentera uppgifterna från Washington Post om Chartboost.

Läs mer: Varningen: Apple sparar aktivitetsdata om din Mac – ser allt du öppnar och vet dina vanor

Vungle svarar tidningen att de använder information om enhetens språkinställning och enhetstyp för att kunna visa rätt språk och storlek på annonserna.

Ingen har svarat på frågan varför de behöver veta skärmens ljusstyrka och batterinivå. Två datapunkter som ständigt förändras och därför är svår (eller omöjlig) att koppla till en specifik enhet.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.