Stoppa appar som spårar dig i iOS 14.5 – så gör du

apple ios 14 2020

Nu kan du stoppa appar från att spåra dig på din iPhone. Med App Tracking Transparency som introducerades i iOS 14.5 kan du enkelt välja vilka (om några alls) appar som får spåra dig utanför appen.

Lästips: Apple fixar allvarlig sårbarhet i macOS 11.3 och äldre

Appar försöker ständigt förstå vem du är och vad du gör på internet. Målet är att kunna skapa riktade annonser som lockar dig att klicka på reklamen så att de tjänar pengar. Och det är något som Apple inte gillar.

Därför lade företaget in en ny inställning med vilken du kan blockera appar från att spåra vad du gör. Och därmed är det svårare att rikta annonser.

Så blockerar du appar från att spåra dig

Gå till Inställningar > Integritet > Spårning. Här kan du aktivera eller avaktivera funktionen Tillåt att appar begär att få spåra.

  • Aktiverad: Varje gång en app vill spåra dig får du en dialogruta där du kan välja JA eller NEJ till spårning.
  • Avaktiverad: Appar får varken spåra dig eller ens be om lov. Det säkraste alternativet helt enkelt.

Notera att funktionen är avaktiverad som standard med iOS 14.5.

Det är också viktigt att poängtera att Apple inte kan hindra appar och utvecklare från att spåra dig utanför sitt ekosystem med iPhones och iPads.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.