Så kan AirTag bli säkrare mot spårning

Apple AirTag
Foto: Daniel Romero, Unsplash

Både Apple och andra företag har vidtagit åtgärder för att förhindra stalking med hjälp av AirTags och liknande spårningsenheter. Ändå är det några forskare som uttrycker besvikelse över de officiella metoderna.

I en ny rapport föreslår forskare från Johns Hopkins University och University of California en lösning som kan balansera säkerhet och integritet bättre.

Lästips: Nya Apple AirTag släpps först 2025

Svårt att veta när AirTags används olagligt

Problemet ligger i att avgöra när en AirTag används i olagliga syften. Idag kan smartphones varna användare när främmande AirTags följer efter dem under långa avstånd. Men det finns svårigheter med att skilja mellan stalkers och vänner eller familjemedlemmar som också använder AirTags.

Apples svar på detta är att AirTags växlar mellan två olika lägen beroende på närheten till användarens enhet, till exempel deras iPhone.

apple airtag tracker iphone find my unsplash duc154

När en AirTag är nära sin matchande enhet ändrar den identifieringsnycklar var 15:e minut, vilket säkerställer att endast ägaren kan upptäcka AirTag-enheten. Om enheten är bortkopplad från sin matchande enhet under en längre tid ändras nyckeln bara en gång om dagen, vilket gör det enklare för potentiella stalkingoffer att upptäcka främmande AirTags.

Lästips: Nu varnar Android om du har en AirTag som spårar dig

Oro att Apples säkerhetsmetod blir en osäker standard

Eftersom Apple samarbetar med andra företag för att standardisera säkerhetsprotokoll över olika plattformar finns det oro hos forskare att Apples metod kan bli standard utan att nödvändigtvis vara den mest effektiva.

Enligt forskarnas förslag skulle AirTags kontinuerligt ändra sina nyckelsignaler, men enheter skulle bara kunna identifiera dem efter att ha mottagit ett visst antal signaler på nära håll, vilket tyder på att en AirTag följer någon.

Samtidigt skulle en skadlig aktör troligen spendera lång tid borta från sin egen enhet och därför inte samla tillräckligt med signaler för att bli identifierad. En annan komponent i systemet skulle hjälpa enheten att skilja mellan signaler från flera AirTags eller andra Apple-enheter i ”Hitta min” -läge som är i närheten.

Lästips: Dela Apple AirTag med andra (iOS 17)

Oklart vad Apple tycker om förslaget

Forskarna har skickat sina fynd och förslag till Apple, men bolaget har inte svarat på kommunikationen i skrivande stund.

Apple har en historia av att gå sin egen väg och det är inte ofta som bolaget tar till sig kritik från tredje part, ens om den är befogad. Ofta krävs att det finns stor risk för höga kostnader, att kritiken ska bli omfattande eller att de stäms i domstol innan något händer.

Med det sagt ligger det ett stort intresse i att minimera risken för otillåten spårning med AirTags. Apple har redan stämts flera gånger och hamnat i blåsväder när bolagets spårningsbricka använts på diverse tvivelaktiga sätt.

Mer information följer.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.