Så använder du din Olympus-kamera som webbkamera

olympus webcam software windows setup
© Olympus

Olympus har släppt mjukvara som gör att du kan använda din spegellösa systemkamera i E-1M- eller E-5M-serien som webbkamera med datorn. Programmet är i beta-version och stöder ett litet antal modeller.

Om du har en kamera som stöds (se listan längre ner) så kommer du enkelt igång genom att ladda ner programmet, installera i Windows och sedan följa instruktionerna på skärmen. Svårare än så är det inte.

Programmet du behöver heter Olympus OM-D Webcam Beta Software och det stöder endast Windows 10 i skrivande stund. Om du har en Mac-dator eller föredrar Linux så fungerar tyvärr inte mjukvaran idag.

olympus webcam software windows setup 1
© Olympus

Fem kameror stöds i skrivande stund:

  • OM-D E-M1X
  • OM-D E-M1
  • OM-D E-M1 Mark II
  • OM-D E-M1 Mark III
  • OM-D E-M5 Mark II

Har du istället en kamera från Fujifilm eller Canon så finns mjukvara för samma syfte även till deras kameror. Du hittar mer information i våra artiklar här under:

Det är väldigt positivt att Olympus släpper den här mjukvaran av två skäl. Det första är många fortfarande arbetar hemifrån under den rådande pandemin och behovet av högkvalitativa webbkameror är stort. En spegellös kamera från Olympus är ett stort kvalitetssteg jämfört med i princip vilken webbkamera som helst i dagens bärbara datorer.

Det andra är att Olympus säljer sin kameraverksamhet och slutar tillverka kameror. Det gör att många snart sitter med superdyra kameror och objektiv utan en säker framtid. Genom den här extra funktionaliteten säkrar Olympus sina användares framtid med åtminstone lite extra fördelar – även om många säkert inte ser det så.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.