Privat reläservice (VPN) på iCloud kritiseras av mobiloperatörer

Apples integritetsskyddande VPN-tjänst i mobilen blockeras av mobiloperatörer

code-keylock-security-malware
Pixabay / typographyimages

Flera europeiska mobiloperatörer både blockerar och kritiserar Privat reläservice / Private Relay helt öppet. VPN-tjänsten från Apple påstås ge konsekvenser för den europeiska, digitala suveräniteten.

Privat reläservice introducerades med iOS 15 och är i grunden en helt vanlig VPN-tjänst. Den är integrerad med operativsystemet och finns att beta-testa idag.


Med VPN-tjänsten aktiverad får du en ny, publik IP-adress av Apple och all trafik till din mobiltelefon krypteras så att mobiloperatörer och andra snokande inte kan se vad du gör.

Läs mer: Filmbolagens attack mot VPN-tjänster – vill att de ska logga användardata

Euroepiska mobiloperatörer klagar på Privat reläservice / Private Relay

Det hela har fått flera mobiloperatörer att gå i taket. Bland annat Vodafone, Telefonica och T-Mobile är öppet kritiska till att Privat reläservice existerar och säger att de hindras från att komma åt “viktig nätverksdata och metadata”.

Vad det låter som är att mobiloperatörerna är lite ledsna för att de inte kan snoka på sina användare och ta reda på vilka sajter de besök. Vilket innebär mindre data till annonsvisningar och annat otyg gissar vi.

apple ios 15 privat relaservice private relay 2022

Varför mobiloperatörerna bara klagar på Apple och Privat reläservice, men inte de andra VPN-tjänsterna?

Sannolikt för att Apple har en extrem bredd och planerar att aktivera Privat reläservice som standard på alla mobiltelefoner med iOS 15 och senare. Det skulle, i ett slag, sannolikt göra mobiloperatörernas datainsamling betydligt mer begränsad.

Det ska sägas att Privat reläservice inte är tillgänglig precis överallt där Apples mobiltelefoner finns.

Exempelvis är VPN-tjänsten inte tillgänglig i länderna Kina, Belarus (Vitryssland), Colombia, Egypten, Kazakhstan, Saudiarabien, Sydafrika, Turkmenistan, Uganda och Filippinerna. Dessutom kan Privat reläservice kontrolleras av administratörer när det är företagstelefoner.

Läs mer: Google One VPN kommer till Sverige, Norge, Finland & Danmark

Mobiloperatörer blockerar Privat reläservice / Private Relay

Uppdatering: Det är en bugg i iOS 15 som gör att Privat reläservice upplevs som blockerad av vissa mobiloperatörer. Det är alltså INTE operatörerna som blockerar, utan Apples operativsystem som är felet i skrivande stund. Det meddelar webbsajten 9to5mac här.

Och även vissa mobiloperatörer har gått så långt att de rakt av blockerar Privat reläservice. Här är ett meddelande som en användare med operatören O2 får i sin iPhone:

Private Relay is turned off for your cellular plan.
You cellular plan doesn’t support iCloud Private Relay. With Private Relay turned off, this network can monitor your internet activity, and your IP adress is not hidden from known trackers or websites.

Operatören säger alltså öppet till användaren att de kan snoka på internetaktiviteterna och att de inte vill att personen gömmer sig för kända spårare.

Än så länge verkar svenska mobiloperatörer avvaktande och vi kan inte se att de öppet kommenterar Apples planer på att aktivera VPN-tjänsten på bred front. Vi gissar dock att de pågår en aktiv diskussion internet hos många om hur de ska göra framöver.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.