Playstation 4 säljer bra — men orosmolnen hopar sig på himlen

Sony Playstation 4

Playstation 4 fortsätter att sälja riktigt bra, men Sony tror att de mörka molnen kommer att hopa sig på himlen. Efter flera års utmärkt försäljning är det dags för den japanska speljätten att skruva ner förväntningarna på framtiden.

De senaste kvartalssiffrorna från Sony visar att det går tungt för nästan alla avdelningar inom företaget. Mobiltelefoner, kameror, filmer, tv och musik har inte sålt enligt förväntan utan redovisar blodröda siffror. Spelkonsoler och spel däremot fortsätter att gå emot den negativa trenden.

Under 2016 såldes 20 miljoner exemplar av Playstation 4 vilket är 2,3 miljoner fler än föregående år. Totalt sen lanseringen på marknaden har fler än 60 miljoner enheter skeppats ut till butikerna vilket är en siffra Microsoft och Xbox One idag bara kan drömma om.

Faktum är att Playstation 4 sålde dubbelt så bra som Xbox One enligt mätningar tidigare i januari. Totalt sett. Det är en inte fullt så obetydlig siffra på något vis då det tydligt markerar att Sony har lyckats på ett sätt som Microsoft inte gjort. Pris, hårdvara, tillgänglighet och unika spel är bara några saker som spelar in i det stora hela.

Beräknas tappa i försäljning under 2017

Microsoft Xbox Scorpio
Project Scorpio väntas bli en supertuff konkurrent för Sony.

Samtidigt tappar försäljningen något av Playstation 4 under 2017. Det beräknade antalet enheter som ska skeppas landar kring 18 miljoner. Fortfarande inte någon dålig siffra och Sony beräknar att den totala vinsten för gamingrelaterad försäljning ökar med 14,6 procent från år till år.

Om Microsoft kan hämta upp försprånget som Sony har med kommande Project Scorpio återstår att se, men med rätt hårdvara och prislapp är möjligheterna stora.

Vi vet att Microsofts nya spelkonsol är mycket kraftig med betydligt högre beräkningskapacitet än Playstation 4 Pro. Microsoft har demonstrerat hur väl den fungerar som prototyp med teknikdemos — och vad vi ser idag är mycket lovande.

Ett relativt nytt rykte kring prislappen på Project Scorpio är kring 400 euro, eller cirka 4 000 kronor. Det är en extremt låg siffra från en spansk återförsäljare, så vi tar det hela med en stor nypa salt. Mer troligt är ett pris runt 6 000 kronor om något.

Det kan jämföras med Playstation 4 Pro som idag kostar kring 4 000 kronor, och Xbox One S som kostar runt 2 200 kronor.

Konsolerna kompletterar varandra

Här är det givetvis viktigt att poängtera hur bra de olika konsolerna kompletterar varandra. Inte bara prismässigt utan även sett till funktionalitet och prestanda.


Lästips: Microsoft avslöjar detaljer om Project Scorpio — spelkonsolen blir grym!


Xbox One är den minst kraftfulla av konsolerna men också billigast, perfekt för de som vill ha en spelkonsol med Bluray-spelare utan att det kostar skjortan. Nästa steg är Xbox One S som är likvärdig i prestanda men har en 4K UHD Bluray-spelare istället.

Sen har vi Playstation 4 som går upp lite i prisklassen och med högre prestanda än Microsofts andra konsoler. Här saknas dock 4K UHD Bluray-spelare, även om den äldre varianten för Bluray-film finns.

Slutligen, längst upp i toppen idag, finns Playstation 4 Pro med bäst prestanda, högst pris — men utan 4K UHD Bluray-spelare. Perfekt för spelintresserade som inte ställer krav på film i 4K-upplösning.

Till jul kan vi lägga till Project Scorpio med högst pris, bäst prestanda och 4K UHD Bluray-spelare. Vad vill man göra med spelkonsolen, vilken upplösning finns på TV:n och vill du titta på 4K UHD Bluray? Allt avgör i slutändan.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.