Razer Lancehead — allt du måste veta om professionella gamingmusen

razer lancehead top

Razer Lancehead är en ny gamingsmus för professionella spelare som kräver lika bra prestanda vid trådlös- som trådad användning. Det här kan vara den hittills bästa konkurrenten till omtalade och hyllade Logitech G900 Chaos Spectrum — frågan är om Lancehead når hela vägen.

Med en ambidextriös design kan Razer Lancehead användas av både vänster- och högerhänta utan problem. Modellen har den idag välkända ljustekniken Chrome som kan ställas in med Razer Synapse-mjukvaran.

Razer Lancehead använder en högkvalitativ sensor på undersidan med kapacitet till 16 000 DPI och hantering av accelerationer på upp till 50 G. Avläsningen avläsningen sker med otroliga 533 centimeter per sekund i snabbaste inställningen — mer än tillräckligt för alla tänkbara situationer.

Under knapparna på gamingmusen sitter specialutvecklade brytare som Razer och Omron utvecklat tillsammans. Dessa ska ge kortare reaktionstid, från att användaren tryckt ner en knapp till att musen reagerar på det. Varje brytare har en beräknad livslängd på 50 miljoner klick.

Lancehead har extrem prestanda både trådlöst och trådat

Razer LanceheadAnslutningen till datorn sker antingen trådlöst eller via USB-kabel. För den trådlösa anslutningen använder Lancehead en egenutvecklad teknik kallad Adaptive Frequency Technology (AFT). Den använder samma 2.4 GHz-band som de flesta andra men AFT nyttjar den mer effektivt genom att hela tiden välja den frekvens som ger bäst signal.

Alla knappar på Lancehead är programmerbara och kan inställningar kan sparas både i själva gamingmusen och till molnet via Razer Synapse. Det betyder att du alltid har tillgång till dina favoritinställningar oavsett vilken dator du sitter på.

Totalt finns nio knappar som kan programmera. Samtliga välplacerade och utformade för optimal precision, oavsett om du är professionell gamer eller entusiast som kräver det där extra av din utrustning.

Batteritiden anges till 24 timmar med aktiv belysning. Det kan jämföras med tidigare flaggskeppsmodellen Razer Mamba 2015 som klarar upp till 20 timmars drift per laddning. Största konkurrenten Logitech G900 Chaos Spectrum klarar i sin tur 24 timmar, vilket tar den jämsides med Razer Lancehead.

Lancehead lanseras till butik under maj månad för cirkapriset 1 300 kronor inklusive moms. Om du vill spara några hundralappar och klarar dig med en trådbunden variant kommer även det att finnas för cirka 800 kronor.

Specifikationer för Razer Lancehead

Optisk sensor på 16 000 DPI Upp till 210 IPS med 50 G acceleration
Justerbar känslighet via knapp Ambidextriös design för vänster- och högerhänta
Medföljande dongel för trådlös anslutning via 2.4 GHz-bandet Pollingrate på 1 000 Hz via USB
Razer-switchar som klarar 50 miljoner tryck Scrollhjul specialdesignat för gaming
Razer Chroma lightning med 16,8 miljoner färger Nio programmerbara knappar
USB-laddningskabel på 2.1 meter medföljer Razer Synapse Pro-mjukvara för inställnignar & molnsynk
117 x 71 x 38 mm, 111 gram (utan kabel) 24 timmars batteridrift

Razer Lancehead Tournament Edition

Samtidigt med Razer Lancehead passade tillverkaren på att lansera en trådad variant kallad Lancehead Tournament Edition. Det finns bara tre egentliga skillnader att prata om.

Det första och mest tydliga vid användning är att Lancehead Tournament Edition endast har trådad anslutning. Här finns ingen trådlös användning överhuvudtaget, vilket gör att modellen blir mer av en konkurrent till Razer DeathAdder Elite än Lancehead.

Avläsningen av underlaget får med USB-anslutningen en stor höjning, från 210 IPS (tum per sekund) som Lancehead klarar till hela 450 IPS. Och slutligen har vi prislappen.

Razer Lancehead lanseras för cirka 1400 kronor medan Lancehead Tournament Edition stannar kring 900 kronor. En klar skillnad som gör att den senare hamnar närmare DeathAdder Elite än sin storebror Lancehead.

Om de extra hundralapparna är värt det för trådlös användning låter vi vara osagt innan vi kan prova de båda modellerna. Men med ett oräkneligt antal timmar gaming i ryggraden vågar vi nästan påstå att de allra flesta inte får ut något av trådlös användning — om inte det finns en faktisk situation som kräver det.

Recensioner och videor om Lancehead

Därför ska du inte köpa Razer Lancehead

Razer DeathAdder Elite
Razer DeathAdder Elite är en utmärkt gamingmus med grym prestanda.

Allt pekar på att Razer Lancehead blir en fantastiskt gamingmus med utmärkta egenskaper. Men faktum är att det troligtvis inte kommer att hjälpa dig mer än om du köper en 800 kronor billigare gamingmus.

Lancehead är designad, både sett till egenskaper och prislapp, för att tilltala de professionella spelarna. Inte den breda massan med gamers som tycker om att spel lite då och då. Skillnaden i prestanda ner till en trådad Razer DeathAdder Elite, som använder samma sensor som Lancehead, är minimal.

Det som skiljer dem åt är att den ena är trådlös och den andra trådad. Här ligger också skillnaden som gör att Lancehead kan vara det bästa valet. Om du absolut måste ha en trådlös gamingmus så är Lancehead eller G900 de enda valen vi kan rekommendera. Anledningen? Den är mycket enkel.

För bästa trådlösa prestanda utan krångel bör du välja de bästa modellerna på marknaden. Risken är annars att du får de många problem som billiga trådlösa gamingmöss dras med. Fördröjningar, dålig prestanda, singalproblem mellan mus och dator. Sådant som absolut inte får ske när man spelar, speciellt online.

Om du klarar dig med en trådad gamingmus — välj Razer DeathAdder-serien, eller varför inte SteelSeries Sensei-serien som också är fantastisk bra. Vill du ha trådlös gamingmus — då väljer du Lancehead eller G900. I vårt tycke. Kanske har du andra tips eller råd?

Razer Lancehead versus Logitech G900 Chaos Spectrum

logitech g900 chaos spectrum
Logitech G900 Chaos Spectrum krossar allt motstånd — utom Razer Lancehead.

Så hur står sig Razer Lancehead på pappret mot Logitech G900 Chaos Spectrum? Som vi nämnt ovan har båda 24 timmars drifttid, men i övrigt skiljer sig de båda modellerna åt på en hel mängd punkter.

Razer Lancehead har en maximal sensorupplösning på 16 000 DPI med avläsningshastighet på maximalt 210 IPS trådlöst (450 IPS trådat). Det kan jämföras med Logitech G900 som klarar 12 000 DPI respektive 300 IPS.

Brytarna i Lancehead ska klara 50 miljoner klick vilket är långt mycket bättre än G900 vilkas klarar 20 miljoner klick. Vikten på datormössen är 111 gram för Lancehead och 107 gram för G900.

I slutändan kommer det att landa kring personlig känsla snarare än rena specifikationer. Och det faktum att Logitech G900 kostar åtskilliga hundralappar mer än Razer Lancehead, åtminstone just nu. Frågan är — vilken föredrar du och skulle du kunna betala mer än en tusenlapp för en gamingmus?

Andra sajter som skriver om Razer Lancehead

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.