Acer Leap Ware — smartklocka som utmanar med många sensorer

Acer Leap Ware

Acer Leap Ware är en smartklocka med rund design och en hel mängd sensorer för att mäta dina dagliga aktiviteter. Modellen har en rund design med avskalat yttre som i det närmaste påminner om en Pebble Time Round.

Leap Ware har en storlek på 42 millimeter vilket ger oss en skärmyta på 1,6 tum. Skärmen är av LCD-typ och skyddas av Gorilla Glass SR+ för att minimera risken för repor. Hela klockan är IPX7-certifierad vilket betyder bra skydd mot väta och damm; tillräckligt för både dusch och regnväder.

Operativsystemet som används är ett egenutvecklat från Acer, så om du hade hoppats på Android Wear faller den här smartklockan till korta. Kompatibilitet med både Android och iOS är utlovat, men räkna med med att få en hel mängd applikationer likt med Android Wear eller watchOS.

Istället för applikationer har du mängder av sensorer att använda dig av. Du kan bland annat mäta puls, exponering av UV-ljus, stressnivå och uthållighet. Exakt vilka sensorer som finns i Leap Ware har Acer inte avslöjat, men bara de fyra nämnda här låter riktigt lovande.

Standardstorlek på armband & ficklampa

acer leap ware frontAcer Leap Ware använder armband med standardstorleken 20 millimeter vilket gör det enkelt att byta till annat närhelst du önskar. Inbyggt i smartklockan finns en LED-ficklampa.


För att överhuvudtaget kunna använda Leap Ware med Android eller iOS krävs att du installerar applikationen ”Liquid Life”. Det betyder att smartklockans livslängd inte sträcker sig längre än till när Acer slutar uppdatera sin applikation.

För att driva klockan används kretsen MediaTek MT2523 som ackompanjeras av MT2511. Den förstnämnda är processorn som är hjärnan i Leap Ware. Inbyggt i den finns stöd för Bluetooth 4.2, GPS/GLONASS och stöd för skärmupplösningar på upp till 320 x 320 pixlar.

Mer intressant är kanske MediaTek MT2511 som är en krets speciellt designad för hantering av information från sensorer. Den är optimerad för extrem precision och tillförlitlighet utan att vara påfrestande för batteriet.

Långsam mjukvara begränsar Leap Ware

Eftersom Leap Ware är en smartklocka kan vi vänta oss åtminstone de vanligaste funktionerna; som att kolla meddelanden och se inkommande samtal. Det går även att kontrollera uppspelning av musik på en ansluten mobiltelefon, se fitnessinformation om träning och synkronisera allt med Liquid Life-applikationen.

Ett av problemen med Leap Ware är att prestandan är begränsad jämfört med många andra alternativ. De som testat smartklockan säger att mjukvaran hanteras långsamt med fördröjningar och bara småsaker som att gå igenom menyer känns som sirap. Förhoppningsvis kan Acer lösa det här med uppdatering av operativsystemet, om inte kommer Leap Ware få en mycket kort livslängd på marknaden.

Kanske är det bra att Leap Ware har snabbåtkomst till några av klockans sensorer via knappar på sidorna. Ett tryck och du får en praktisk mätning som direkt syns på skärmen när den är klar. Med Android Wear behöver du gå via menyer för exempelvis pulsmätning, Leap Ware undviker det på ett tämligen praktiskt vis.

Pris och tillgänglighet

acer leap ware double topAcer Leap Ware släpps på den amerikanska marknaden under juli månad med cirkapriset 149 dollar. Här i Europa släpps modellen med priset 139 euro vilket blir kring 1 400 kronor inklusive moms.

Den stora frågan är om Leap Ware överhuvudtaget har en roll att fylla på marknaden idag. De extra sensorerna som många smartklockor och aktivitetsarmband kanske tilltalar en del, men utan applikationer som med Android Wear och watchOS faller det till korta i längden.

Dessutom finns en hel mängd utmärkta sportklockor som klarar nästan, om inte allt, som Leap Ware klarar. De kostar visserligen mer än det dubbla om man vill ha kvalitet, men det är också värt sina kronor. Bara titta på Garmin 635 som är hyllad för sina egenskaper, och nyligen släppta Fenix 5-serien.

Videor på Acer Leap Ware

Specifikationer för Acer Leap Ware

42mm boett & 1.6-tumsskärm Gorilla Glass SR+
IPX73-certifiering MediaTek MT2523 & MT2511
Inbyggd ficklampa Inbyggd pulsmätare
Standardarmband på 20mm Stöd för iOS & Android

Specifikationerna utökas inom kort när mer information finns.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.