Philips Hue 4.0 är här – alla nyheterna (juni 2021)

Många nya funktioner och stora förbättringar

philips hue v4 ios 2

Philips Hue-appen för Android och iOS har uppdaterats. Nya versionen 4.0 är en total omarbetning med nytt utseende och förbättrade funktioner.

  • Mycket snabbare med ökad prestanda
  • Omarbetat gränssnitt
  • Fler och mer avancerade funktioner

Lästips: Ny version av Philips Hue Dimmer Switch (2021)

Det här är Philips Hue-appen
Med Philips Hue-appen styr du alla smartahem-prylar som ingår i Hue-serien. Främst handlar det om olika typer av ljuskällor och lampor, men också tillbehör som rörelsesensorer och smartplugs för strömkällor. Philips Hue-appen finns till Android och iOS.

philips hue v4 ios 1

Nyheterna med Philips Hue 4.0

Bland de stora nyheterna till Philips Hue-appen finner vi bättre prestanda som gör att appen känns mer responsiv än tidigare. Det nya gränssnittet gör att övergångar mellan flikar och när man trycker på knappar så känns det att appen arbetar snabbt.

Gränssnittet har omarbetats för att göra det enklare att använda. Användare behöver inte trycka sig fram lika mycket i menyer för att hitta de viktigaste sakerna i Hue-appen. Bland annat har version 4.0 nya vyer som hjälper dig rätt.

Den största förändringen (och kanske viktigaste) är att hemskärmen nu huserar alla de viktigaste inställningarna för dina lampor.

Lästips: Philips Hue Play HDMI Sync Box – stöd för HDR10+ & Dolby Vision

philips hue v4 ios 3

Automationer kan göras med avancerade

Automatisering, som tidigare kallades rutiner, är också omarbetade. Nu kan du skapa avancerade händelsescheman för dina ljuskällor och lampor. Philips har även lagt till så kallad ”geofencing” som gör att alla lampor kan släckas när ingen är hemma. Philips har även lagt in bättre guidning för nya användare som vill nyttja styrkan i automationer.

Vad är geofencing?
Geofencing är att på digital väg avgränsa olika områden, eller inhägna dem. Det kan användas för att automatiskt hålla reda på personer i hemmet. Om alla lämnar det digitalt inhägnade området kan lampor släckas, ett larm ljuda eller meddelande skickas till utvalda kontaktpersoner. Som ett enkelt exempel.

En mycket viktig och spännande nyhet är att Hue-appen äntligen stöder fler än en Hue Bridge. Du kan lägga till flera Bridge-enheter direkt via appen, vilket ökar möjligheterna till smidig styrning av smarta lampor, ljuskällor och tillbehör.

Du kan exempelvis använda en Hue Bridge för utomhusbelysning och en till inomhusbelysningen. Eller varför inte styra en Hue Bridge som står i sommarhuset?

Nu kan du även skapa underhållningsområden som är speciella grupperingar i hemmet med smart belysning. När du skapar ett område får du dra och släppa din belysning i en 2.5-dimensionell vy för att visa var i rummet de befinner sig – även i höjdled.

Andra spännande nyheter och förbättringar till nya Philips Hue-appen

  • Widgets för iOS är borttagna och ersatta av genvägar
  • Ett nytt läge för vänsterhänta
  • Smart guidning när du skapar automationer (tidigare rutiner)
  • Du kan sortera och ändra vad som visas på hemskärmen i appen
  • Bättre hantering av kontrast när du dimmar belysningen
  • Tid för soluppgång kan kombineras med fast tid för släckning
  • Automatisk tänd/släck-funktion som simulerar att någon är hemma

Uppdatera Hue Bridge om du vill använda nya Hue-appen

Notera att du kan behöva uppdatera din Philips Hue Bridge innan du kan använda Hue-appen efter installationen till version 4.0. Du får då ett meddelande i Hue-appen om detta. Följ instruktionerna så går det snabbt och smidigt. Räkna med upp till 10 minuter för att uppdatera din Hue Bridge.

Den förra stora uppdateringen var Philips Hue 3.0. Den versionen släpptes i maj 2018. Mycket har hänt sedan dess så klart, och vi rekommenderar att du laddar ner (eller uppdaterar) senaste versionen så fort du kan för att ta del av alla nyheter.

Läs mer om den nya versionen på Philips officiella hemsida. Philips Hue-appen finns till Android och iOS.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.