Personlig information om 500 miljoner LinkedIn-användare säljs på svarta marknaden

linkedin logo

Hundratals miljoner LinkedIn-användare har fått sin information skrapad från tjänsten. Integritetskänsliga detaljer som nu säljs på hackarforum.

Det är webbsajten Cybernews som först rapporterade om nyheten att 500 miljoner LinkedIn-användare fått känslig data sparad i en databas som nu säljs.

Lästips: 533 miljoner Facebook-användare drabbade av stor dataläcka

Det handlar inte om att LinkedIn har blivit hackad. Istället har speciellt datorskript använts för att hitta offentliga profiler och skrapa (spara) all information.

En ensam eller ett fåtal profiler som drabbas är inte speciellt nämnvärt, men när 500 miljoner drabbas blir det snabbt mycket värre.

Informationen omfattar bland annat följande data:

  • Fullständiga namn
  • Mejladresser
  • Telefonnummer
  • Användar-ID
  • Titlar
  • Kön

Dessutom innehåller databasen information om vilka andra sociala nätverk som LinkedIn-konton är anslutna till.

Det finns alltså inga betalkortsuppgifter, användarnamn eller lösenord i databasen.

Lästips: Facebook: Vi tänker inte berätta om din data har läckt ut

LinkedIn har, precis som flera andra stora webbsajter, speciella skydd som ska stoppa den här typen av datainsamling. Den eller de som skrapat 500 miljoner användare har uppenbarligen tagit sig förbi dessa hinder.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.