533 miljoner Facebook-användare drabbade av stor dataläcka

Personlig data tillgänglig på nätet sedan januari

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Säkerhetsforskaren Alon Gal har upptäckt att personlig data från 533 miljoner Facebook-användare finns ute på internet.

Informationen är tillgänglig sedan januari månad och ska enligt uppgift delas aktivt mellan hackare. Dock ska datan har hämtats långt innan dess, redan under 2019 enligt säkerhetsforskaren.

Lästips: Facebook läckte 6,8 miljoner fotografier till tredjepart

Anledningen är att Alon Gal menar att hackarna nyttjade en sårbarhet i Facebook som företaget fixade redan i augusti 2019.

Det är webbsajten Bloomberg som rapporterar om nyheten, och enligt deras artikel är det känslig information som hamnat i obehörigas händer.

Bland annat har följande detaljer bekräftats i läckan:

  • Mobilnummer
  • Födelsedatum
  • Platsinformation
  • Mejladresser
  • Full ständiga namn
  • Facebook ID
  • Info från kontos biografi

Allt kan användas för så kallat nätfiske där cyberkriminella lurar användare att exempelvis lämna ut lösenord eller betalkortsinformation.

”A database of that size containing the private information such as phone numbers of a lot of Facebook’s users would certainly lead to bad actors taking advantage of the data to perform social engineering attacks [or] hacking attempts”, säger Alon Gal till Business Insider

Enligt Bloomberg kommer de 533 miljoner Facebook-användarna från 106 olika länder. Störst andel hittar vi iUSA med 32 miljoner användare, följt av Storbritannien med 11 miljoner och sex miljoner användare i Indien.

I skrivande stund har Facebook valt att inte kommentera nyheten mer än att bekräfta att läckan faktiskt skett och att de verifierat att datan kommer från läckan under 2019.

Det här är en av flera påminnelser som vi fått om att 1) aldrig använda samma lösenord på mer än en tjänst/sajt och att 2) alltid vara extremt uppmärksam på vilka mejl vi får. Klicka aldrig på länkar utan att vara skeptisk till innehållet.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.