Outlook 2007 och 2010 blockeras från Microsoft 365

Även äldre versioner av Office 2013 slutar fungera med Microsoft 365 – från den 1 november 2021

microsoft office 365 logo 2021

Om du använder en gammal version av Outlook så kan det vara högt tid att uppgradera till en nyare. Microsoft börjar snart blockera vissa Outlook-versioner från att använda tjänsten Microsoft 365.

Inom en tvåmånadersperiod kommer Outlook 2007, Outlook 2010 och delvis Office 2013 (äldre versioner än 15.0.4971.1000) att kopplas bort helt från Microsoft 365. Och då menar vi kopplas bort helt.

Läs mer: Höjda priser för Office 365 och Microsoft 365 under 2022

Microsoft hjälper användare som vill uppgradera

Microsoft har instruerat sin supportpersonal att kontakta kunder som använder de berörda Outlook- och Office-versionerna för att förmå dem till uppgraderingar inom det snaraste.

Den som inte vill uppgradera till nya versioner kommer att blockeras från att använda Microsoft 365 via de berörda programmen. Det kommer däremot gå att nå tjänsten från andra väger om kunderna vill det.

Om någon upplever att det är problematiskt att uppgradera till nyare versioner av Outlook så uppmanar Microsoft att de ska kontakta supporten för snabb hjälp.

Anledningen till att de gamla Outlook-versionerna (och delvis Office 2013) blockeras från Microsoft 365 har med säkerheten att göra. Från den 1 november fungerar inte grundläggande autentisering med Microsoft 365, vilket effektivt hindrar Outook 2007 och 2010 från att överhuvudtaget nå tjänsten.

Läs mer: Super Duper Secure Mode gör surfandet ännu säkrare i webbläsaren Edge

HTTP/2 är på gång till Microsoft 365

Microsoft arbetar på att implementera HTTP/2 i Microsoft för att dra nytta av alla fördelar där.

HTTP/2 är ett nätverksprotokoll som minskar svarstiderna mellan användare och servrar, skapar en mer robust och säker anslutning, samt ger administratörerna mer kontroll över komprimering, säkerhet, felhantering och mer. Läs mer om HTTP/2 hos Google här.

För Microsoft kommer HTTP/2 att innebära möjligheten till en stabilare tjänst i Microsoft 365, med header-komprimering, multiplexing och prioritering av förfrågningar mot servrarna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.