Super Duper Secure Mode gör surfandet ännu säkrare i webbläsaren Edge

Just nu bara i testversionen av Edge

Microsoft Edge logo 2020

Microsoft experimenterar med ett nytt säkerhetsläge i webbläsaren Edge. Läget heter ”Super Duper Secure Mode” och är ett extra säkert surfläge som minskar riskerna när du använder internet.

Den största nyheten med Super Duper Secure Mode är att läget stänger av just-in-time-kompilering (eller bara kort JIT) av Javascript.

Läs mer: Prestandaläge till Microsoft Edge – optimerar för hastighet

Just Javascript står för en stor del av de säkerhetsproblem som drabbar användare på internet menar Microsoft, och genom att stänga av JIT-kompileringen så minimeras riskerna.

Att aktivera Super Duper Secure Mode har inte bara fördelar, utan introducerar även några försämringar till Edge.

Exempelvis blir den initiala sidladdningen något långsammare enligt Microsofts egna tester. Det påverkar dock inte efterföljande sidladdningar av samma sida.

Det ska dock inte vara några större försämringar, så för integritets- och säkerhetsmedvetna kan Super Duper Secure Mode ändå vara värt det.

För att prova säkerhetsläget idag krävs att du använder testversionen av webbläsaren Edge. Därefter kan du aktivera läget med en så kallad ”flagga” i inställningarna.

Tänk bara på att säkerhetsläget är i ett tidigt utvecklingsstadie. Det betyder att det inte är helt färdigt och att du kan stöta på buggar, eller att läget inte fungerar för dig överhuvudtaget.

Om du vill läsa mer just-in-time-kompilering så kan du göra det här. Microsofts officiell blogg specificerar en del om nya säkerhetsläget här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.