Oculus Quest 2 utan Facebook-konto – jailbreak gör det möjligt

Oculus Quest 2
Ett vanligt Oculus Quest 2

Tycker du det är oförsvarbart att Oculus Quest 2 kräver ett Facebook-konto för att användas? Då kommer du att uppskatta ett nytt hack som gör att VR-headsetet fungerar utan Facebooks inblandning.


Det nya hacket är ett så kallat jailbreak. Vad det gör är att skaffa sig så kallad root-åtkomst som gör att koden får befogenhet att göra i princip vad som helst på VR-headsetet. Inklusive gå runt restriktioner som Facebook byggt in.

Den mest uppenbara restriktionen just nu är så klart att Oculus Quest 2 måste användas med ett Facebook-konto.

Något som har gjort att mer än ett fåtal fått sina konton bannlysta, antingen på grund av fel hos Facebook eller för att de oavsiktligt bryter mot användarvillkoren.

Med root-åtkomst går det att gå runt kravet på Facebook-konto vilket har sina fördelar. Du kan exempelvis köra spel från SteamVR om du vill, vilket är möjligt med en kompatibel USB-C-kabel och ett Steam-konto.


Ett jailbreak bryter sannolikt mot Facebooks användarvillkor

Att inte ha ett Facebook-konto har även nackdelar. Du bryter med all sannolikhet mot Facebooks användarvillkor och kan bli utsatt för represalier från företaget vid senare tillfälle. Du kan inte heller köpa officiella Oculus-spel via affären, eller använda Oculus-appen i mobiltelefonen.

jailbreak reddit oculus quest 2 2020

I skrivande stund är root-åtkomst via jailbreak inte möjligt för den vanliga användaren.

Det är en användare på Reddit som gått ut med ett påstående om att ha lyckats jailbreaka ett Oculus Quest 2. Den oberoende säkerhetsfirman XRSI har sedan bekräftat påståendets validitet, så vi vet att det inte är lösa ord. Vi har ett riktigt jailbreak-hack för Oculus Quest 2.

Det finns bara ett stort problem. Ingen mer än Reddit-användaren har åtkomst till hacket.

Det återstår att se om och när en publik lansering kan ske. Och huruvida Facebook försöker sig på rättsliga åtgärder för att stoppa koden från att spridas. Det lär knappast vara populärt att någon eller några skaffar sig root-åtkomst på det här viset.

Vi följer nyheten med stort intresse och uppdaterar så fort mer information finns.