Oculus Go får upplåst mjukvara – ska öka livslängden

facebook oculus go

VR-headsetet Oculus Go har äntligen fått en uppdatering så att operativsystemet är helt upplåst. Det betyder att du som användare får full åtkomst och kan göra i princip vad du vill med mjukvaran (nåja, nästan i alla fall).

Oculus Go varken tillverkas eller säljs längre av Facebook. Den som redan har ett exemplar eller får tag på ett från andrahandsmarknaden kan idag uppdatera sitt VR-headset och leka runt med mjukvaran på ett helt öppnar sätt än tidigare.

Läs mer: Facebook vill visa annonser i ditt VR-headet (Oculus Quest/Rift)

John Carmack, som är grundaren av id Software och konsult-CTO på Oculus, har sedan längre meddelat att uppdateringen var på gång. Och nu när den är släppt erbjuds full root-åtkomst vilket öppnar hela systemet för modifiering. Även systemfilerna om du vågar ge dig på det.

A randomly discovered shrink wrapped headset twenty years from now will be able to update to the final software version, long after over-the-air update servers have been shut down.

John Carmack, Oculus

Fördelarna med ett upplåst Oculus Go OS är många. Det blir exempelvis mycket enklare att installera appar från tredjepartshåll och vem som helst kan optimera systemfilerna.

Målsättningen enligt Carmack är att förlänga livslängden efter att Facebook lagt ner allt stöd och stoppat utvecklingen för Oculus Go. Och vi tycker det är ett riktigt välkommet sätt att ge sina fans och användare med värde till ett gammalt VR-headset.

Läs mer: Spela PC-spel helt trådlöst med din Oculus Quest 2 med Air Link

Notera att den upplåsta mjukvaran endast är för Oculus Go. De nyare och kraftfullare modellerna Quest och Quest 2 omfattas inte, vilket knappast är förvånande.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.