Nyheter i WebKit hintar om mycket bättre multitasking med iPadOS 16

ipad pro 2020 magic keyboard 2

Om det är något som iPad-serien kritiserats hårt för de senaste åren (speciellt med introduktionen av iPad Pro-serien) så är det oförmågan till riktigt bra multitasking; alltså att kunna växla smidigt mellan olika appar i surfplattan.

Apple har notoriskt vägrat att erbjuda användarna ett praktisk och smidig upplevelse som verkligen tilltalar med en iPad Pro. Men kanske kan det vara på gång med kommande iPadOS 16. Ny kod i HTML-motorn WebKit avslöjar Apples planer.

Lästips: Apple Podcaster för iOS och iPadOS är uppdaterad (maj 2022)

Apple väntas presentera nyheterna i iPadOS 16 tidigt i juni, men redan idag kanske vi vet några av förbättringarna. Enligt Twitter-användaren Steve Troughton-Smith så finns referenser till något Apple kallar ”multitasking mode” som kan låsa upp appfönster till att vara helt justerbara i storlek.

Enligt koden bakom ”multitasking mode” så kan appar ändras helt dynamiskt mellan normalläget och multitaskingläget. Enligt Steve kan det påminna om hur tablet-läget i Windows 10 fungerar.

En annan referens som hittats tidigare är ”Apple Mixer”. En funktion som påstås kunna identifiera när tangentbord och datormus anslutits till surfplattan, och automatiskt justera fönsterstorlekarna.

Lästips: Nu kan du spela Fortnite på iPhone och iPad via Xbox Cloud Gaming

Om Apple faktiskt ger oss de här nyheterna så innebär det att iPad-serien kan tas i helt nya riktningar. Modellerna kan göras större, mer avancerade och potentiellt rivalisera macOS och Macbook-serien.

Räkna dock inte med några större nyheter till att börja med. Det är inte troligt att iPadOS 16 blir en omvälvande och storstilad uppgradering. Åtminstone inte vad vi får se den 6 juni under WWDC 2022. Däremot tror vi att de efterföljande uppdateringarna med iPadOS 16.1 och 16.2 kan bli vad vi hoppas på.

Anledningen? Apple tar alltid god tid på sig när de lanserar nyheter. Den första iPadOS 16-uppdateringen blir stor, men kommer inte att trycka på precis alla knappar som vi har hoppats. Däremot de efterföljande kan bli de optimeringar som tar versionen till nya höjder. Vi har sett det gång på gång.

Via iMore

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.