Nya Microsoft Edge har en förbättrad PDF-läsare (v100)

Microsoft Edge logo 2020

Nästa stora uppdatering till webbläsaren Edge bjuder på flera förbättringar. Den största är en komplett PDF-läsare som är inbyggd direkt i webbläsaren. Med den slipper du en extern PDF-läsare när du laddar ner eller öppna PDF-filer via internet.

Uppdaterad 2022-03-04: Microsoft har släppt version 99 av Edge. Den nya versionen lägger grunden för kommande version 100 med en rad buggfixar, optimeringar och andra förbättringar.

Microsoft Edge har sedan länge en inbyggd PDF-läsare. Det som skiljer v100 från tidigare versioner är att den nya är betydligt mer komplett med nya funktioner och egenskaper som minskar behovet av exempelvis Acrobat Reader ännu mer.

Läs mer: Apple Safari tappar användare – Microsoft Edge snart mer populär

En av förbättringarna är att PDF-filer äntligen kan läsas i fullskärmsläge, något som tidigare inte var möjligt. Ett utmärkt tillägg om du exempelvis vill presentera en PDF-fil för andra. När fullskärmsläget är aktiverat döljs allt utom innehållet i filen, även PDF-läsarens egna verktygsfält.

Nästa stora nyhet till PDF-läsaren är att v100 inkluderar en ny meny med verktyg för att rita och kommentera i filerna. Där hittar du även ett sätt att se filens olika egenskaper om du vill det.

Just nu är den nya och förbtätrade PDF-läsaren bara tillgänglig för ett litet antal testpersoner. Microsoft rullar ut den färdiga versionen inom en överskådlig framtid, men exakt när det sker återstår att se. Mer information följer.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.