Nya Microsoft Edge fungerar bara med 64-bit Windows 10

Microsoft Edge Logo 950 x 500

Nya Microsoft Edge som baseras på Chromium kommer endast att fungera med 64-bitarsversionen av Windows 10. Åtminstone till en början – så vill du testa ny Edge måste du se till att du inte kör en 32-bitarsversion av Windows 10.

Microsoft avslöjade redan i december 2018 att företaget tänkte lägga ner egna renderingsmotorn EdgeHTML i webbläsaren Edge. Istället väljer företaget att implementera Chromium som används i webbläsaren Google Chrome.

Det är ett radikalt drag från Microsoft som med bytet ger sitt officiella stöd åt Chromium. Och därmed minskar antalet stora renderingsmotorer på marknaden till bara tre, något som underlättar en hel del för webbutvecklare.

Dessutom betyder det att Edge kommer att släppas till flera operativsystem. Initialt bara till Windows 10, men därefter även på Windows 7 och 8.1, samt Apple macOS.

Ny Edge släpps först till Windows 10 64-bit

Microsoft har öppnat för intresserade att anmäla sitt intresse för nya Edge sen december 2018 med sitt Edge Insider Program.

I skrivande stund finns inga utskick till testarna, men det är att vänta senare under 2019. Och de som faktiskt tänker testa har ett hinder att överstiga.

Nya Edge släpps nämligen bara i 64-bitarsversion till Windows 10 i ett första skede. Alla med Windows 7 eller Windows 8.1, och macOS får vänta.

Exakt vilken version av Windows 10 som behövs är i skrivande stund oklart, men räkna med en av de senare. Så har du inte uppdaterat ditt Windows på ett tag kan det vara värt att kolla Windows Update inom en snar framtid.

Varför ska jag prova nya Edge som baseras på Chromium?

Om du har investerat tid och pengar i Microsofts ekosystem så kan det finnas fördelar att använda nya Edge.

Många av de Edge-specifika funktionerna finns kvar och du är garanterad bästa möjliga integration med Windows 10. Om du redan använder en dator med Windows 10, webbläsaren Edge och Office-paketet så kan nya Edge vara helt rätt för dig.

Om inte, ja då finns inte många anledningar att lämna din befintliga webbläsare. Åtminstone inte som det ser ut idag.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.