Linux 5.0 är släppt – här är nyheterna

linux penguin bg

Linux 5.0 är släppt. Den nya versionen har bara ett litet antal nyheter och är inte så stor som versionsnumret först antyder. Här kan du läsa mer om vad Linux 5.0 har att erbjuda.

Linux 5.0 är den senaste versionen av kärnan i operativsystemet Linux. Kärnan är grunden i alla Linux-distributioner och mjukvara som används i miljontals prylar världen över – från mobiltelefoner till servrar och IoT-saker.

Vad är nytt med Linux 5.0?

Några av de mest nämnvärda sakerna är följande.

 • Stöd för pekskärm med Raspberry Pi
 • Stöd för Btrfs-swapfiler
 • Stöd för kryptering med Adantium
 • Stöd för AMD FreeSync
 • Stöd för pekskärm med Raspberry Pi
 • Ny konsol-font för högupplösta skärmar

Linux 5.0 har stöd för AMD FreeSync

För de allra flesta normalanvändarna kommer Linux 5.0 främst att erbjuda stöd för AMD FreeSync.

En teknologi som används mellan kompatibla grafikkort och skärmar för att minimera risken för så kallad ”screen-tearing”. FreeSync reducerar fördröjningar och gör att skärmen kan använda dynamiskt ändrad uppdateringsfrekvens.

Adiantum ersätter NSA-utvecklade Speck

En annan förbättring som är extra nämnvärt är stödet för kryptering med Adiantum i fscrypt.

Adiantum är en Google-utvecklad krypteringsmetod som ersätter NSA-framtagna Speck. Den senare är kontroversiell eftersom den är framtagen av den amerikanska säkerhetstjänsten, och vem betvivlar väl att det finns bakdörrar så att de kan läsa allt trots kryptering?

Adiantum gör att du kan kryptera data snabbt och pålitligt även på enheter med lågprestanda. Krypteringen används bland annat i Android Go, men fungerar även i traditionella Linux-distributioner tack vare stödet för EXT4 och F2FS.

Hårdvaruförbättringar och nya drivrutiner

Det har även bakats in en rad förbättringar kring hårdvara och drivrutiner.

 • Stöd för Intel Icelake Gen11-grafikkrets
 • Stöd för NXP i.MX8 & Layerscape LX2160A
 • Stöd för RDA Micro RDA8810PL
 • Stöd för NVIDIA Turing-grafikkort
 • Stöd för NVIDIA Xavier-skärmar

I fallen med nya drivrutiner så handlar det främst om att de lagts in direkt i kärnan. På så vis behövs inte externa drivrutiner, exempelvis som tidigare med pekskärm för Raspberry Pi.

Detsamma gäller för tangentbordet Cougar 700K och Logitech-möss med högupplöst sensor. Mycket smidigare för användarna tack vare stödet i kärnan.

Linux 5.0 har även stöd för ARM big.LITTLE Energy Aware Scheduling. En teknik som minskar strömförbrukningen och ger små prestandavinster på systemet som stöder det.

“The numbering change is not indicative of anything special. If you want to have an official reason, it’s that I ran out of fingers and toes to count on, so 4.21 became 5.0”.

Utöver det är listan betydligt mer anonym för de allra flesta. Och väldigt lång. Så vi hänvisar istället till den här fantastiska artikeln som går igenom alla nyheter i detalj.

Ladda ner Linux 5.0 idag

Linux 5.0 kan laddas ner idag. Den finns som källkod för de kunniga och vågade, och du laddar ner den här.

Du kan även använda ett verktyg som Ukuu för att installera nya versionen direkt i din befintliga Ubuntu-installation. Eller bara vänta tills Ubuntu 19.04 släpps.

Vi rekommenderar det sistnämnda eftersom det medför stora risker om du råkar skriva över något Ubuntu-specifikt som måste vara där.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.