Nya grafiklägen till Xbox Series X/S för en lägre energiförbrukning

Xbox Series X
Foto: Dmitry Novikov, Unsplash

Microsoft kan arbeta på nya så kallade grafiklägen till Xbox Series X/S. De ska vara speciellt designade för att minimera energiförbrukningen, men utan att påverka spelupplevelsen negativt.

Anledningen till att vi känner till arbetet är för att Microsoft frågat Xbox Insiders om de är oroliga för sin elräkning och om de är villiga att sänka den grafiska kvaliteten något för att minska energiförbrukningen.

Lästips: Inga prishöjningar för Xbox Series X/S just nu

Enligt uppgift till webbsajten Windows Central så kan de nya grafiklägena involvera detaljer som minskad bildvisningsfrekvens (fps), lägre upplösning, mindre GPU-användning och mer.

a plague tale innocence 2021
Kritiken mot A Plague Tale: Requiem var massiv när spelarna insåg att spelet låstes till 30 fps.

Det är inte fastställt hurvida nya, strömsnåla grafiklägen faktiskt släpps till Xbox-serien i framtiden. Inte heller vet vi hur effektivt det är och hur mycket pengar som potentiellt går att spara.

Vad vi däremot vet är att många företag har fått upp ögonen kring energieffektivitet med den rådande elkrisen. Och att Microsoft ställer sig frågande till hur de kan bidra på ett positivt sätt är inte förvånande på något vis.

Samtidigt kan man undra hur mycket spelarna bryr sig om att spara på elen genom att dra ner på den grafiska kvaliteten. När A Plague Tale: Requiem släpptes så var kritiken mot spelet massiv då det inte fanns något 60 Hz-läge. Spelet körs i ryckiga 30 fps vilket inte uppskattades av många.

Lästips: Apple Music finns nu till Xbox One & Xbox Series X/S

Redan idag har alla nyare Xbox-modeller ett speciellt strömsparläge som drar 20 % mindre ström än det vanliga viloläget. Strömsparläget tar längre tid att väcka Xbox-konsolen från, men du får längre energiförbrukning samt stöd för nedladdning av uppdateringar – så det är en liten förlust i det stora sammanhanget.

Via Windows Central

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.