Nya Chromecast med Google TV för 2023 på gång

Chromecast med Google TV (4K)
Foto: Victor Carvalho, Unsplash

Google arbetar på en ny modell i Chromecast med Google TV-serien och det ser ut att vara en efterföljare till 4K-modellen som finns idag. Om du planerar att investera i en ny mediaspelare så kan det alltså vara värt att avvakta lite.

Den nya modellen blir den tredje mediaspelaren i Googles populära Chromecast-serien med Google TV. Idag finns två modeller där den billigaste klarar 1080p och den lite dyrare stöder upp till 4K – och det är den senare som släpptes 2020 och därmed är redo att ersättas av en förbättrad efterföljare.

Förhoppning om ny systemkrets & AV1-kodeken

Exakt vad som kommer med nya Chromecast-modellen är inte fastställt. Det vore inte orimligt att tänka sig uppdaterad mjukvara med senaste versionen av Android, samt en ny systemkrets som gör att allt flyter på lite smidigare.

En tung förbättring skulle vara stöd för videokodeken AV1 som gör det möjligt att strömma högupplöst video med betydligt mindre beräkningskraft än andra, konkurrerande kodekar. Google arbetar aktivt med att inkludera AV1-stödet i både Android för mobiltelfeoner och Android TV, så det vore rimligt att Google TV får samma framöver.

Andra nyheter vi hoppas på är utökat lagringsutrymme så att man får plats med fler appar, samt för mellanlagring av filmer och serier som man vill kolla på. Alternativt kanske plats för microSD-minneskort eller varför inte en sekundär USB-C-port?

Uppgifterna om nya Chromecast med Google TV för 2023 hittades av webbsajten 9to5google i mjukvaran till Home-appen.

Referenserna som sajten letade fram pekar på en ny modell med kodnamnet ”YTC”. Det bör sägas att befintliga modellerna har kodnamnen ”YTV” för 4K-modellen och ”YTB” för HD-modellen. Så det finns inga tvivel om att något är på gång.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.