Ny Chromecast med Google TV på gång – enklare och billigare

Chromecast med Google TV (4K)

Google kan släppa en ny och billigare variant av mediaspelaren Chromecast med Google TV.

Den kommande modellen har bland annat begränsat stöd för upplösningar och nöjer sig med 1080p, även kallat full-HD, där den fullfjädrade modellen klarar 4K-upplösning.

Ett ungefärligt pris enligt webbsajten The Verge är 40 euro, eller cirka 430 kronor.

Lästips: Chromecast med Google TV släpps i Sverige (2022)

Första bilderna på Chromecast HD

Det här avsnittet skrevs den 15 september 2022

Här är priserna vi känner till idag

Det här avsnittet skrevs den 15 september 2022

Vi har nu fått fler detaljer om Chromecast HD och det verkar som att de tidigare läckta uppgifterna om 40 euro stämmer bra för den europeiska marknaden.

Enligt webbsajten 9to5google.com så har Twitter-användaren SnoopyTech avslöjat att Chromecast HD kostar 40 amerikanska dollar i USA. Det kan jämföras med Chromecast Ultra som kostar 50 USD och Chromecast med Google TV som kostar 30 USD.

Om uppgifterna stämmer så hamnar vi i ett läge där Chromecast HD inte är värd att köpa. Det är bättre att lägga till en hundralapp och få den mer kapabla Chromecast med Google TV-modellen som har bättre hårdvara och 4K-stöd.

Fler detaljer om nya modellen har läckt

Det här avsnittet skrevs den 12 september 2022

Mjukvara som påstås komma med nya Chromecast-modellen har hittats via officiella Google-kanaler. Och med det får vi en klar bild av vad som är planerat att släppas.

Vi vet nu att Chromecast HD är det officiella namnet.

Systemkretsen är en Amlogic S805X2 med AV1-avkodning. Det är ett stort steg ner från Amlogic S905X3 som sitter i Chromecast med Google TV som stöder 4K-upplösning.

Det inbyggda RAM-minnet är 1.5 GB jämfört med 2 GB i den dyrare syskonmodellen. Det påverkar sannolikt inte prestandan, men betyder att Chromecast HD inte får Android 13 eftersom Google har just 2 GB som krav för den versionen.

För trådlösa anslutningar är det WiFi 5 och Bluetooth 5.2 som gäller.

Chromecast HD har stöd för så kallad A/B-uppdateringar. Det är en stor fördel eftersom uppdateringar inte måste mellanlagras på enheten för att installeras, utan kan strömmas via internet till sin partition och fördela filerna direkt. Därmed är begränsat utrymme inte ett problem för framtida uppdateringar.

Via Twitter

Allt här under är från originalartikeln som publicerades den 9 september 2022

Begränsad till 1080p med 60 Hz

Den stora begränsningen med nya Chromecast-modellen är en maximal upplösning på 1080p.

Informationen som finns idag pekar dessutom på en maximal uppdateringsfrekvens på 60 Hz.

Man skulle kunna tycka att 4K borde vara standard på alla mediaspelare idag då det i princip bara säljs 4K-tv; dock finns fortfarande en hel mängd datorskärmar och projektorer som fortfarande bara klarar 1080p.

Dessutom har flera stora filmtjänster prenumerationsnivåer som bara klarar 720p eller 1080p, och den som betalar för det kanske inte vill lägga de extra hundralapparna på en fullfjädrad Chromecast med Google TV som klarar 4K.

Använder USB för strömförsörjning

Utöver upplösningen, uppdateringsfrekvensen och priset så vet vi inte mycket om den nya modellen.

En av de extremt få detaljerna som läckt ut är att Chromecast-modellen använder USB-kontakt för strömförsörjning. Men det är alla andra modeller i serien också, så det är egentligen ingen större nyhet.

Mer information följer så fort Google officiellt presenterat sin nya Chromecast.

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.