Nu kan iRobot Roomba se din julgran och städa runt den

irobot romba j7 2021

Nu är risken mindre att din iRobot Roomba råkar köra omkull julgranen. Med en ny uppdatering till mjukvaran har AI:n i robotdammsugaren blivit smartare och kan äntligen identifiera julgranen som ett hinder.

Okej, det här är nog ett mindre problem som sannolikt inte drabbar speciellt många. Dessutom bara under en väldigt begränsad period på året. Men den som får sin julgran attackerad av robotdammsugaren är nog inte helt nöjd.

Läs mer: Samsung Jet Bot 90 AI+ är en robotdammsugare med 3D-stereosensor

Identifierar julgranar & bättre på att se skor och sockar

Om du har en iRobot Roomba j7 eller j7 Plus så har den uppdaterats (eller kommer snart att bli uppdaterad) med smartare algoritmer för identifiering av bland annat julgranar, skor och sockar som ligger på golvet.

Uppdateringen använder den senaste kontrollermjukvaran som släpptes tidigare i augusti. Med de inbyggda sensorerna kan iRobot Roomba identifiera möbler som finns i vägen och även förstå vilka zoner som är garanterat fria från hinder längs städvägen.


Senaste kontrollermjukvaran stöder även städfria zoner som du ställer in manuellt. Det kan exempelvis vara under låga möbler som tv-bänkar, sängar, soffor och bord. Platser där en robotdammsugare riskerar att fastna helt enkelt.

När din iRobot Roomba uppdaterats med senaste mjukvaran och identifierar en julgran så skapar den automatiskt en städfri zon runt granen, men plockar upp alla barr som ramlat runtomkring.

Läs mer: Hackad på SVT Play – kan ditt smarta hem bli hackat?

Överför dina städkartor och zoner till en ny robotdammsugare

En annan nyhet är att du (äntligen?) kan överföra befintliga städkartor och zoner från en robotdammsugaren till en annan. Perfekt om du skaffar en ny, förbättrad modell exempelvis och inte vill lära om den nya enheten hur ditt hem ser ut.

Och om du ska fabriksåterställa din robotdammsugare så kan befintliga städkartor sparas för automatisk återställning efter att din enhet är redo att användas igen. Det här gäller dock bara för modellerna i6/i7/i8, j7, s9 och m6.

Den i skrivande stund senate mjukvaran för iRobot Roomba-serien är version 6.2 som släpptes den 29 november 2021. Du kan läsa mer om den och tidigare versioner på officiella webbsajten här.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.