Nu kan Huawei Watch GT 2 mäta syremättnaden (SpO2) i blodet

Huawei Watch GT 2

Huawei Watch GT 2 kan äntligen mäta syremättnaden (SpO2) i blodet. Det är en efterlängtad funktion som tillsammans med pulsmätning och andra hälsorelaterade tekniker i sportklockan gör den riktigt attraktiv.


Det är firmware-uppdateringen till version 1.0.6.26 som ger användarna stöd för mätning av SpO2. Via hälso-appen till Android kan du mäta, registrera och kolla syremättnaden över tid.

Fördelen med att kunna mäta syremättnaden i blodet är att du snabbare kan identifiera hälsoproblem som hypoxi. Vilket kan indikera att man har en förminskad förmåga hos blodet att bära syre.

Låga SpO2-värden kan även indikera smitta med COVID-19 enligt WHO. Läs mer om symptomen för COVID-19 här (pdf).

Normal syremättnad ligger på 94% till 100%. 


Uppdateringen till Huawei Watch GT 2 är redo att installeras idag och har en storlek på 19MB. Du installerar uppdateringen via hälso-appen (Devices > Huawei Watch GT 2 > Firmware update).

Lästips: NFC-stöd till Huawei Watch GT 2 med ny uppdatering

När installationsprocessen påbörjas får du en indikator som visar överföringen av firmware-uppdateringen från mobiltelefonen till sportklockan. Notera att batterinivån måste vara 20 procent eller högre för att uppdateringen ska installeras.

Så hur mäter Huawei Watch GT 2 syremättnaden i blodet?

Det är egentligen ganska enkelt. Watch GT 2 använder ljus för att mäta hur mycket blod som transporterar syre och hur mycket som inte gör det.

Skillnaden är att syremättat blod är mörkare eftersom det har en större mängd hemoglobin, medan syrefattigt blod istället har en ljusare nyans. Genom att mäta variationerna i blodet över tid med Watch GT 2 kan mjukvaran räkna ut syremättnaden.

Har du en Watch GT 2 och har provat nya funktionen? Hur tycker du att det fungerar, och litar du på att mätvärdena är rätt? Skriv en kommentar och berätta!