Fleeceware i App Store kostar användarna tusenlappar

apple app store logo

Apple har ett problem med appar som utnyttjar riktlinjer och regler i App Store för att kräva användare på tusentals kronor varje år – apparna kallas fleeceware och de har laddats ner miljontals gånger från Apple App Store.


Vad är fleeceware?

Fleeceware är en benämning på en applikation som fortsätter att kosta användarna pengar; trots att applikationen är avinstallerad från mobiltelefon eller surfplatta.

En fleeceware-app utnyttjar hur reglerna i App Store är skrivna för att kunna forsätta kräva betalt från användarna även när appar är avinstallerade. Antingen varje månad eller med en klumpsumma.

Vad de lutar sig på är att när en användare nyttjat en 3- till 7-dagars testperiod för en app så kan apparna fortsätta ta betalt även om man bara avinstallerar den.

Hur mycket kan en fleeceware-app kosta mig?

sophos fleeceware zodiac astroline app store 2020

Om du har riktig otur kan en app kosta så mycket som 4 700 kronor årligen (exkl).


Normalt är att dessa appar belastar ditt konto med antingen runt 70-90 kronor per vecka eller cirka 200-300 kronor per månad. Vilket snabbt springer iväg till rejäla summor.

I många fall handlar det om astrologi-appar som lurar på användarna helt värdelös funktionalitet.

Så undviker du fleeceware-appar & slipper att luras på pengar

Det finns några mycket enkla och praktiska knep på hur du slipper bli lurad på pengar av fleeceware-appar.

  1. Kolla recensionerna
    Många skräp-appar betalar tvivelaktiga aktörer till att lägga in massvis med skitrecensioner som inte tillför något värde. Målet är att öka omdömesbetyget och hoppas att den som laddar ner appen inte kollar recensionerna först. Ofta är det bara ett till tre ord som läggs in i omdömet, exempelvis ”I like it”, ”Perfect” eller ”Love it”.
  2. Undvik trial-appar helt
    Det kan vara lockande att installera en app och få alla funktioner för att testa dem innan köp. Men om du installerar trial-appar finns risken att du stöter på skräp som fleeceware. Undvik trials helt och läst istället recensioner och tester.
  3. Förstå att det INTE räcker att avinstallera appen
    Du MÅSTE göra mer än att bara avinstallera appen om du inte vill fortsätta använda den. Det kan vara att avbryta prenumerationen via App Store-appen, klicka på en speciell länk i ett mejl från utvecklaren eller något annat. Kolla noga INNAN du acceptera vid installation så att du inte åker på en rejäl ekonomisk smäll.

Men helt ärligt, undvik dessa appar helt så slipper du en stor del av problematiken. Det finns seriösa appar som har trial-funktionaliteten aktiverad, som populära skrivappen Ulysses, men är det värt att chansa?

Hur många fleeceware-appar finns på App Store?

Det är inte klart exakt hur många så kallade fleeceware-appar som finns på App Store idag.

Säkerhetsföretaget Sophos har identifierat 32 appar som definitivt utnyttjar reglerna i App Store för egen vinning på sättet vi beskriver ovan.

En av absolut största är en topplistad app som heter Zodiac Master Plus. Och det är inte vanligt att dessa appar har 500 000 till 1 miljon nerladdningar.

Här är en lista med några av de mer populära och inkomstbringande apparna av typen fleeceware:

sophos fleeceware applist march 2020 app store scaled