Nu är det säkrare att använda Excel – Microsoft stänger av makron

Du kan alltid aktivera makrofunktionen igen om du vill (på egen risk)

apple macbook pro unsplash philipp katzenberger
Philipp Katzenberger, Unsplash

I många år har makrofunktionen i Office-programmen varit ett ordentligt huvudbry för många IT-administratörer. Och en motorväg rakt in i användarnas datorer för skadlig kod.

Microsoft arbetar ständigt med att förbättra säkerheten för användarna, även genom att göra makrohanteringen mer isolerad så att skadlig kod inte sprids lika enkelt via dokument.

Läs mer: Outlook 2007 och 2010 blockeras från Microsoft 365

Med den senaste versionen av Excel – som just nu är Build 16.0.14427.10000 – så har Microsoft tagit nästa stora steg i den processen. Helt enkelt genom att stänga av makrofunktionen helt som förval.

In July of 2021, we released a new Excel Trust Center setting option to restrict the usage of Excel 4.0 (XLM) macros. As planned, we have now made this setting the default when opening Excel 4.0 (XLM) macros. This will help our customers protect themselves against related security threats.

Microsoft

Det betyder alltså att dokument som har inbyggda makron inte kan köra dessa överhuvudtaget. Och därmed blir preparerade dokument med skadlig kod ofarliga för ovetande användare.

Den som är i behov av att använda makron i sina Excel-dokument kan så klart aktivera funktionen igen via inställningarna.

Läs mer: Höjda priser för Office 365 och Microsoft 365 under 2022

Ändringen är inte speciellt kontroversiell eller oväntad från Microsoft sida. Sen tidigare har även VBA-makron fått samma behandling och även dessa är ute i kylan tills användarna aktivt väljer att aktivera dem.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.