Nook GlowLight 4 är här – 32GB & 6-tumsskärm

barnes and noble book glowlight 4

Barnes & Noble har presenterat nya e-boksläsaren Nook GlowLight 4. Det är en läsplatta som kostar cirka 150 USD och ståtar med såväl ny design som laddning via USB-C och mer inbyggt lagringsutrymme än tidigare modeller.


Den mest uppenbara skillnaden mot Barnes & Nobles tidigare läsplatta, GlowLight 3, är kanterna runt skärmen. De har blivit mycket smalare vilket ger Nook GlowLight 4 ett mer slimmat utseende som är mer i linje med exempelvis Kindle-serien.

Läs mer: 7 nyheter i förbättrade Kindle Paperwhite 5 (2021)

Nook GlowLight 4 har 32GB och 6-tumsskärm

Innanför kanterna sitter en skärm på sex tum med en pixeltäthet på 300 ppi. Det är samma storlek och pixeltäthet som Kindle Voyage och Kindle Paperwhite (2020). En nyhet till skärmen är att du kan ändra temperaturen så att den får en varmare ton.

Lagringsutrymmet är 32 GB vilket är en välkommen ökning från gamla GlowLight 3. Det är också samma mängd som Kobo Libra 2 och Kindle Paperwhite Signature Edition (2021), vilket så klar är välkommet ur ett konkurrensperspektiv.


barnes and noble nook glowlight 3 glowlight 4
Gamla Glowlight 3 till vänster och nya Glowlight 4 till höger

Även batteriet har förbättrats. Med Nook GlowLight 4 får du upp till 50 dagars batteritid, vilket är en ökning från 30 dagar i den äldre modellen. Laddar batteriet gör du via USB-C och någon trådlös laddning som i Kindle Paperwhite Signature Edition finns inte.

En annan sak som inte finns är vattentålig design. Där konkurrenterna kör hårt med IPX8-klassad vattentålighet så är Nook GlowLight 4 ofrånkomligt dumt nog inte vattentålig överhuvudtaget. Lite förvirrande och bara här känns prislappen inte direkt rättfärdigad. Bättre kan ni Barnes & Noble!

Läs mer: Amazon släpper nya Kindle Paperwhite 5 2021 (med flera stora förbättringar)

Nook GlowLight 4 kostar 1 700 kronor

En detalj som kanske väger upp bristen på vädertålig design är att nya modellen har knappar för bladvändning. En välkommen och uppskattad detalj som många tycker om framför att trycka eller svepa på skärmen.

Och så var det priset. Nook GlowLight 4 kostar 150 USD vilket omräknat blir ungefär 1 700 kronor inklusive moms.

Priset kan jämföras med nya Kobo Libra 2 som kostar cirka 1 890 kronor och nya Kindle Paperwhite (2021) som kostar 1 539 kronor för grundmodellen och Signature Edition som kostar 1 936 kronor.

Från den 8 december 2021 går det att köpa Nook GlowLight 4 direkt från tillverkarens webbsajt här.