Nintendo Switch kan köra Debian Linux

nintendo-switch-neon-joy-con

Nintendo Switch är en succémaskin som säljer slut i butikerna lika snabbt som nya exemplar dyker upp. Den är primärt för gamers som vill spela och ha roligt – men det har visat sig att Switch är kapabel till så mycket mer.


En grupp med utvecklare som kallar sig fail0verflow har lyckats installera operativsystemet Linux på en Nintendo Switch. Mer exakt är det Debian som gäller, och det är inte första gången som gruppen lyckas med en liknande bedrift.

fail0verflow hackade exempelvis Playstation 4 och lyckades få den att köra Linux. Åtminstone för en kort tid innan Sony täppte till alla buggar som gjorde det möjligt.

Och här skiljer sig sättet som fail0verflow tog sig ann Switch för att installera Linux på spelkonsolen. Istället för att nyttja sårbarheter i mjukvaran, som med Playstation 4, valde gruppen att attackera via buggar i spelkonsolens processor. Det gör att Nintendo får problem.

nintendp-switch-debian-failoverflowNintendo kan inte uppdatera mjukvaran i Switch för att lösa problemet

Nintendo Switch använder en Tegra X1-processor från Nvidia. Den är i princip helt orörd av Nintendo och därmed väldokumenterad, inte minst då den används i välanvända utvecklarkortet Jetson TX1. Och de dokumenterade buggarna är inte lätta för Nintendo att stoppa.

Det går nämligen inte att uppdatera mjukvaran för att stoppa hacket. Nope, sorry Nintendo, men det krävs mer än så. Vad det är exakt vet faktiskt ingen i skrivande stund. Uppdaterad mikrokod direkt till Nvidia Tegra-processorn är en tänkbar lösning, men knappast den enklaste.

Tills Nintendo faktiskt hittar en lösning är det möjligt att installera Debian och använda spelkonsolen till, ja egentligen precis vad du vill.

Gör om din Switch till en vanlig dator, en privat IRC-server, NAS eller bryt kryptovalutor med den (eller nej, gör det inte det). Möjligheterna är ändlösa – men samtidigt ändå helt omöjliga. För fail0verflow har bara bevisat att Debian kan installeras, men inte hur.

Du slipper modifiera hårdvaran i Switch

Säkert är att det inte behövs någon modifikation av hårdvaran. Det gör allt mycket lättare och allt vi behöver (teoretiskt) vänta på är en lösning som alla kan ladda ner och köra för att hacka Switch-konsolen i hemmen. Om (när?) det kommer återstår att se.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.